Højeste stigning i forbrugerpriser i mere end tre år

Forbrugere 10. maj 2021 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Især prisstigninger på fødevarer, ikke-alkoholiske drikkevarer og benzin trækker inflationen op herhjemme

Skrevet af: Søren Tougaard

I april steg det samlede forbrugerprisindeks med 1,5 pct. i forhold til samme måned sidste år. Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden oktober 2017, hvor årsstigningen ligeledes var 1,5 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Stigningen er højere end i marts, hvor den årlige stigning var 1,0 pct.

"Det er i høj grad prisændringer inden for fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer samt transport, herunder særligt prisstigninger på kød samt benzin og diesel, der trækker årsstigningen i forbrugerprisindekset op i april i forhold til måneden før", lyder det fra Danmarks Statistik. 

Mens priserne i den samlede kategori fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer i marts i år var 1 pct. under prisniveauet i forhold til marts 2020, ligger priserne nu 0,2 pct. over april sidste år. 

Desuden er priserne på benzin og diesel steget med 3,8 pct. siden april sidste år. I marts lå årsstigningen på 2,7 pct. 

Varer stiger mere end tjenester

Også tobakspriserne er steget det seneste år. I april lå prisstigningen på 16,1 pct. efter sidste års afgiftsforhøjelse. I marts var prisstigningen på tobak på 15 pct. set et år bagud.  

 I april 2021 var årsstigningen på varer 2,1 pct., mens årsstigningen på tjenester lå på 0,7 pct. 

Det er første gang siden marts 2012, at årsstigningen for varer er højere end årsstigningen for tjenester.

- Den kommende tid kommer vi formentlig til at se højere inflation, men det skyldes altså navnlig, at priserne faldt mærkbart under nedlukningen sidste forår – ikke mindst energipriserne. Andre midlertidige faktorer, så som pres på leveringer af visse materialer i industrien og byggeriet, i takt med at hele verden åbner op igen, kan lægge et vist pres på priserne, men spørgsmålet er, om den type midlertidige forhold sendes videre til forbrugerne. Det bliver også interessant at følge, i hvor høj grad serviceerhverve følger frisørerne, og sætter deres priser i vejret for at tjene noget af det tabte fra coronakrisen hjem igen, lyder det i en kommentar fra Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank. 

 

 

Opdateret 10. maj 2021

Vil du vide mere?