Højere afgifter vil mangedoble grænsehandel med cigaretter

Forbrugere 10. dec 2019 -
This describes the image
Danskerne ventes at importere 2,7 milliarder cigaretter om året mod 1,1 milliard i dag, hvis en cigaretpakke kommer op i en pris på 100 kr., viser beregninger fra Skatteministeriet. Foto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Henrik Denman

Når danskerne grænsehandler, er det især øl og slik, der er de store trækplastre. Med de stigninger på tobaksafgifterne, som regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at gennemføre, vil cigaretter blive et af de nye trækplastre i grænsebutikkerne.

Den udvikling fremgår af ikke tidligere offentliggjorte oplysninger fra Skatteministeriet. Dansk Handelsblad har bedt ministeriet om at give sit skøn for, hvor meget grænsehandlen med cigaretter og andre tobaksvarer ventes at stige, når tobaksafgifterne bliver gennemført.

Svaret er, at grænsehandlen med cigaretter skønnes at stige fra syv pct. i dag til 24 pct. fra 2022. Det svarer til, at en fjerdel af cigaretforbruget vil blive købt i uden for landets grænser.

I et skriftligt svar til Dansk Handelsblad skriver Skatteministeriet:

"Grænsehandlens andel af forbruget af cigaretter og røgtobak skønnes på nuværende tidspunkt at udgøre ca. syv pct. Ved en afgiftsforhøjelse svarende til en prisstigning til 60 kr. skønnes andelen at stige til 24 pct."

Ministeriet tilføjer, at skønnene er forbundet med usikkerhed.

Fra april 2020 vil afgiften på cigaretter blive hævet med 14 kr. for en standardpakke, så prisen når op på 55 kr. I 2022 vil afgiften stige igen, så den gennemsnitlige pris bliver 60 kr.

Bekymrende

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er bekymret for den varslede udvikling i grænsehandlen med cigaretter og opfordrer politikerne til at følge udviklingen nøje.

Matthias Lumby Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv, siger:

– Det lyder meget bekymrende. Man kan sige sig selv, at grænsehandlen med cigaretter vil stige, men det bekymrer, at cigaretter kommer til at udgøre en stor andel af grænsehandlen i fremtiden.

Regeringen og dens støttepartier har lavet en aftale om finansloven, der bl.a. hæver prisen på cigaretter. Hensigten er at hindre, at især unge begynder at ryge.

Det mål er Dansk Erhverv enig i. Matthias Lumby Vesterdal siger, at det imidlertid er vigtigt at følge virkningen af de øgede afgifter. Politikerneskal sikre sig, at antallet at rygere rent faktisk falder, og at rygerne ikke blot køber cigaretterne syd for grænsen.

– Derfor synes vi, at det er meget vigtigt, at man får evalueret effekten af de kommende prisstigninger, så man ikke bare sender en masse handel over grænsen. Man skal se på, om det har en effekt på antallet af rygere. Her tænker jeg især på unge, som man prøver at ramme med afgiftsstigningerne.

– Den anden ting, man skal se på, er hvor meget der bliver købt af tobaksvarer i grænsehandlen. Samtidig skal man få lavet et skøn af den illegale handel med cigaretter. Vi skal ikke ende med den samme situation som i Norge, hvor store dele af cigaret- og tobaksmarkedet er blevet illegalt.

Illegal handel

Det illegale salg af cigaretter har gennem mange år ligget på et lavt niveau sammenlignet med andre europæiske lande.

– Når der er en stor afgift på et produkt som cigaretter, så vil det naturligt skabe et incitament til, at mere lyssky elementer i samfundet forsøger at lave en forretning ud af det. Det er noget, man skal være opmærksom på. Jeg tror også, at skatteministeren er opmærksom på det. Der skal følge kontrol med, når man hæver afgiften så markant som tilfældet er. Ellers skaber det rum for organiseret kriminalitet. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at man har fokus på det, siger Matthias Lumby Vesterdal.

Opdateret 10. nov 2020