Grænselukning øger dagligvaresalget markant i Sønderjylland
SuperBrugsen i Gråsten, godt 20 km fra den dansk-tyske grænse, har øget omsætningen med gennemsnitligt lige over en kvart mio. kr. om ugen, siden grænsen blev lukket midt i marts.
Butikken har delt nogle aktuelle salgstal med Dansk Handelsblad.
Uddeler Jesper Thomsen fortæller, at væksten siden uge 11, da statsminister Mette Frederiksen holdt sit første nedluknings-pressemøde, er på 30 pct. - først og fremmest drevet af grænsehandelsvarer som vin, øl og konfekture, men også fersk kød, pålæg - og grøntsager.
Til sammenligning voksede det samlede danske dagligvaremarked ifølge Nielsen med 9 pct. i ugerne 11 til og med 15, hvor de fleste påskehelligdage lå.
I SuperBrugsen i Gråsten er væksten imidlertid taget til efter påske med en foreløbig top i uge 18 - omkring månedsskiftet.
- Faktisk viser det, at Gråstens borgere handler ca. 20-25 pct. af deres forbrug over grænsen, mener Jesper Thomsen.
Udbredt i Sønderjylland
Det er ikke kun i Gråsten, at man har mærket, at grænsehandelen er lukket ned under coronakrisen.
Ifølge Jyske Vestkysten har et bredt udsnit af dagligvarebutikkerne nær grænsen mærket en ekstraordinær vækst - lige fra Kvickly og Bilka til Dagli'Brugsen og Min Købmand.
I Kvickly Ribe er der bl.a. solgt meget mere sodavand, vin i bokse - og Nutella.
Kvickly Ribes varehuschef Peter Lauritzen var i sidste uge vært for et møde med det lokale folketingsmedlem, Anders Kronborg (S), som lovede at tage problematikken op med kollegerne på Christiansborg.
- Det er primært i det syd- og sønderjyske, problemstillingen er mærkbar. Jeg tager altid gerne møder med lokale virksomheder, og de ønskede især, at der blev set nærmere på det velfungerende, danske pantsystem over for de pantfri, tyske dåser. Jeg kan jo ikke love mirakler, men det er noget, jeg som medlem af miljø- og fødevareudvalget gerne tager med tilbage til Christiansborg, siger Anders Kronborg til Jyske Vestkysten.
Reguler moms og afgifter
De Samvirkende Købmænd (DSK) har længe kæmpet for en regulering af moms og afgifter samt pant på dåser og flasker, der købes i grænsehandlen.
Med coronakrisen har købmændenes organisation fået dokumentation for, hvor meget grænsehandlen betyder for de danske dagligvarebutikker.
- Det er på en trist baggrund, men jeg tror, at udviklingen i dagligvarebutikkerne, selv flere timers kørsel fra grænsen, vil være en aha-oplevelse for nogle politikere, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.
- At sikre handelen i danske butikker, når grænsen igen er åben, vil være en let og hurtig vej til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark, siger Claus Bøgelund.
Han mener, at man - måske blot som et midlertidig indgreb - kunne skrue på moms og afgifter på grænsehandelsvarerne for at fjerne prisforskellen mellem grænsehandlen og de danske butikker.
- Dåsepanten er en mere langstrakt affære, som den danske regering ikke kan tage beslutning om alene. Så var det sket, siger Claus Bøgelund.