Grænsehandlen nærmer sig normalen

Forbrugere 10. aug 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Dagligvarebutikker langt op i Jylland har, siden grænsen mellem Danmark og Tyskland lukkede midt i marts, øget salget af blandt andet øl og vand markant. Men det er formentlig slut nu. I hvert fald er danskerne ved at finde tilbage til grænsebutikkerne.

Adm. direktør for Fleggaard, Lars Mose Iversen, der ejer i alt 17 Fleggaard og Calle butikker ved den dansk-tyske grænse, siger, at de danske kunder er tilbage på niveauet fra før grænselukningen.

- Der mangler dog stadig nogle svenske kunder, og hos de danske kunder er det tydeligt, at indkøbsmønstret har ændret sig. Vi har et større salg midt på ugen og mindre i weekenderne. Dette givetvis fordi mange holder ferie i Danmark, samt at der trafikalt har været et stort pres på grænserne – primært i weekenderne, siger Lars Mose Iversen.

Han forventer ikke, at Fleggaard kan indhente det, butikkerne mistede ved næsten tre måneders grænselukning.

Hjælp af nedsat moms

Salgsdirektør Per Boesen, Fakta Tyskland, vil endnu ikke give et bud på, hvor meget omsætning de tre butikker når at indhente i 2020.

- Men sommeren har været tilfredsstillende hos os, dels grundet genåbningen af grænsen efter tre måneders mere eller mindre lukning, og dels på grund af den kølige danske sommer, der bestemt har gjort grænsen til et udflugtsmål, siger Per Boesen.

Per Boesen forventer en normalisering af grænsehandlen med et niveau fra før grænselukningen blev lukket ned i denne uge.

Grænsehandlen får i øjeblikket ekstra hjælp af, at den tyske regering som led i en økonomisk hjælpepakke har sat momsen ned til fra 7 til 5 pct. på fødevarer og fra 19 til 16 pct. på øvrige varer.

Det markant øgede salg af grænsehandelsvarer under grænselukningen har fået diskussionen om den manglende dåsepant i grænsebutikkerne til at dukke op igen, igen, ligesom debatten om en nedsættelse af den dansk moms også har været på banen.

Hvornår kommer dåsepanten?

Dansk Handelsblad har spurgt miljøminister Lea Wermelin (S), hvornår hun venter en afklaring på dåsepanten, der har været et tema hos skiftende miljøministre gennem adskillige år.

”Vi er stadigvæk i god dialog med Tyskland om at finde en løsning på dåsepanten”, lyder meldingen fra miljøministeriet.

Ifølge en aktindsigt, som Jydske Vestkysten har fået i sagsakter om dåsepant, fremgår det, at også statsminister Mette Frederiksen (S) har været indblandet i pantsagen. Hun mødtes i januar med den tyske ministerpræsident Daniel Günther med ”pant på drikkevarer i de tyske grænsebutikker” på dagsordenen.

Dansk Erhverv har med henvisning til miljøet indbragt den manglende pant for først EU Kommissionen senere EU-domstole og forventer ifølge Jydske Vestkysten først en afgørelse i 2021.

Til det skriver underdirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, i en mail til Dansk Handelsblad, at ”det vil være smukt, hvis sagen kan løses inden mellem de to regeringer uden domstolens hjælp”.

- Det er og bliver grotesk, at der gælder helt særlige undtagelser ved Danmarks grænse, når alle kunder, uanset nationalitet, betaler tysk pant ved Tysklands øvrige otte grænser, siger han og tilføjer, at ”DSK fortsætter kampen, til det nuværende vanvid stopper”.

Opdateret 10. nov 2020