Forslag på vej om lavere afgifter

Forbrugere 12. maj 2020 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Henrik Denman

Dansk Folkeparti fortsætter kampen for at sænke og forenkle en lang række forbrugsafgifter.

Partiet vil i nær fremtid fremsætte et forslag i Folketinget om at sænke afgifterne på en række varer, bl.a. slik og kaffe.

En ny opgørelse fra Skatteministeriet viser, at det vil koste statskassen ca. 860 mio. kr., hvis afgifter på bl.a. slik, kaffe og is. Tallene fremgår af et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S) til Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Skatteministeren giver i sit svar ikke udtryk for sin holdning til evt. at sænke eller fjerne en række forbrugsafgifter.

Spørgsmålene fra Dennis Flydtkjær kommer i forlængelse af et forslag til folketingsbeslutning, som Dansk Folkeparti fremsatte i oktober sidste år. Partiet foreslog at gøre afgiftssystemet simplere, men der var ikke flertal for forslaget.

Flere fordele

Hensigten med et forsimplingsudvalg var, at det skulle vurdere, hvilke afgifter der bør fjernes eller nedsættes. Ifølge Dansk Folkeparti skal det være nemmere og billigere for forbrugeren at forstå, hvornår og hvor meget de betaler i skatter og afgifter. Samtidig skal det blive nemmere for virksomhederne at administrere, hvor mange afgifter der bliver pålagt deres varer.

Dennis Flydtkjær siger til Dansk Handelsblad, at han er både glad og positivt overrasket over svaret fra skatteministeren.

– Jeg vil bestemt gå videre med det, da det viser sig, at der er rigtig mange gode effekter af at fjerne de her afgifter. Det giver et øget arbejdsudbud, mere lige samfund, simplere skattesystem, mindre grænsehandel og det gør vores samfund rigere med et øget BNP.

Han mener, at der er for mange afgifter, som ikke giver nogen mening. Et eksempel er isafgiften, som hos Dennis Flydtkjær giver anledning til hovedrysten. Der er således ikke afgift på sodavand eller saftevand, men vælger en producent at fryse saftevanden til is og sælge den, bliver der lagt afgift oveni. Sælger producenten til gengæld frys-selv-is, er der ikke pålagt afgift, da det sælges optøet.

– Mange afgifter er tunge at administrere eller er konkurrenceforvridende, og det er der behov for at blive ryddet op i. Vi skal have en dialog i gang om, hvordan vi kan gøre det mere simpelt. Afgifterne rammer også socialt skævt, så en forsimpling vil gavne både forbrugeren og erhvervslivet, siger Dennis Flydtkjær.

Grænsehandel

Han mener også, at lavere afgifter vil mindske grænsehandlen.

– Udover at det vil skabe et mere simpelt skattesystem, så vil det helt klart have en positiv effekt på grænsehandlen. Specielt slik er noget der er meget grænsehandel med, og der er også store problemer med illegal slik i Danmark. Vi har jo en meget høj afgift på slik, hvor tyskerne slet ikke har en afgift. Når vi foreslår at formindske den forskel, så vil det naturligt gavne danske butikkers konkurrenceevne og derved mindre grænsehandel.

– Vi har altid haft meget fokus på grænsehandel, så det har naturligvis også spillet ind her. Det er ikke hensigtsmæssigt, at Danmark har en høj afgift på et område, hvor vores nabolande har en lav eller slet ingen har. Det bliver jo ikke mere sundt af, at man køber varerne syd for grænsen, så det er oplagt, at vi sørger for, at omsætningen falder i danske butikker, siger Dennis Flydtkjær.

Opdateret 10. nov 2020