Forbrugertilliden rykker sig ikke ud af stedet
-
Nye tal fra Danmarks Statistik peger på fortsat afdæmpede forventninger til forbruget
Danskerne er ikke for alvor kommet i forårshumør, når der gælder tilliden til økonomi og dermed lysten til at købe flere varer. Ikke siden en periode af 2021 har forbrugertilliden været på den grønne gren med et plus.
Den seneste temperaturmåling fra Danmarks Statistik for marts viser, at forbrugertillidsindikatoren er i minus 7,6. Det er et marginalt dyk sammenlignet med måneden før, hvor indekset var 7,4. Omvendt har forbrugertillidsindekset i oktober 2022 var tæt på at ramme minus 40.
Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på minus 9,8.
De fem indikatorer, som ligger til grund for beregningen af forbrugertilliden, viser imidlertid forskydninger fra februar til marts.
Der er fremgang i vurderingen af familiens egen og Danmarks nuværende økonomiske situation samt en stigning i købelysten. Forbrugertilliden belyser befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation.
Pilen peger mod bedring
- Selvom forbrugertilliden er nogenlunde uforandret, ændrer det ikke ved, at forbrugertilliden på det seneste har peget mod bedring. Det er der god grund til, fordi privatøkonomien er i bedring, konkluderer seniorøkonom Kristian Skriver, Dansk Erhverv.
Han forklarer, at danskerne er ved at genvinde den tabte købekraft, efter inflationen er aftaget, og lønvæksten er taget til. Desuden nyder danskerne godt af at jobsikkerheden er god, fordi beskæftigelsen fortsat stiger.
Lønmodtagerbeskæftigelsen er på et rekordhøjt niveau. Fra december 2022 til december 2023 er lønmodtagerbeskæftigelsen steget med 31.100 personer.
- Privatforbruget kommer til at være en vigtig vækstmotor for dansk økonomi i 2024. Den store udfordring bliver de høje boligrenter, der trækker råderum ud af budgettet hos mange familier. De høje boligrenter er formentlig også en del af forklaringen på at forbrugertilliden stadig er negativ, siger Kristian Skriver.