Forbrugertilliden er den højeste i to år - men fortsat lav

Forbrugere 21. feb 2024 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
  • Forbrugertilliden får et lille nøk op i februar, men den er fortsat i dybfryseren set i et historisk perspektiv.

Skrevet af: Søren Tougaard

Jo højere forbrugertillid, jo løsere sidder pengene på kunderne i supermarkedet. Kort og godt. Derfor er det også godt nyt, at forbrugertilliden er på vej op. Der er dog stadigvæk lang vej til forbrugertilliden ligefrem tipper over i det grønne felt med plus-tal. 

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertillidsindikatoren for februar ligger på minus 7,4 mod minus 8,4 måneden før. Dermed er forbrugertilliden nu på det højeste niveau i to år 

Den lille fremgang i forbrugertilliden skyldes primært fremgangen i vurderingen af Danmarks nuværende økonomiske situation, samt en marginal fremgang i vurderingen af familiens nuværende økonomiske situation og forventningerne til Danmarks økonomiske situation om et år. 

- Det er godt nyt, at forbrugerne er ved at finde de optimistiske briller frem. Der er flere gode grunde til, at danskerne har genfundet en del af optimismen. Danskerne er ved at genvinde en stor del af den tabte købekraft efter at inflationen er aftaget og lønvæksten er taget til. Samtidig er der stor jobsikkerhed, fordi beskæftigelsen fortsat stiger, lyder det i en kommentar fra cheføkonom Kristian Skriver, Dansk Erhverv. 

Den lille bedring i forbrugertilliden kan også ses på husholdningernes forbrug, der ifølge de seneste tal BNP-tal fra Danmarks Statistik steg med 1,7 pct. i fjerde kvartal af 2023.

På niveau med finanskrisen

Det går fremragende for dansk økonomi, mens husholdningerne også kan se frem til en markant reallønsfremgang med lønhop, der langt overgår inflationen. Her har mange husholdninger dog fortsat et efterslæb ovenpå inflations- og energikrisen. 

Hos Danske Bank forventer cheføkonom Las Olsen, at forbrugertilliden forbedres i takt med, at danskernes købekraft stiger henover året. Men han peger på, at forbrugertilliden fortsat er historisk lav, og ikke meget bedre end under finanskrisen i slutningen af 00'erne. 

- Der er ellers meget, der går rimelig godt kunne man sige, blandt andet er arbejdsløsheden lav, beskæftigelsen stigende og reallønnen i kraftig fremgang, men der er altså stadig en klar overvægt der synes, at de har fået det dårligere økonomisk set over det sidste år. Det kunne godt se ud til, at chokket over den høje inflation stadig sidder i os, og priserne er jo heller ikke faldet, de er bare holdt op med at stige så hurtigt. De fleste kan stadig købe mindre end i 2020, også selv om mange måske nok strengt taget kan købe mere i dag end for et år siden, så er det den negative oplevelse, der dominerer, lyder det fra Las Olsen.   

 

 

 

Opdateret 21. feb 2024