Forbrugerne vil have glade grise i køledisken
-
Der skal helst være et smil på grisen, før forbrugerne er villige til at smide flere penge efter svinekødet i butikkerne.
Grisen skal først og fremmest have det godt, før forbrugerne vil betale mere for den.
Det viser en ny undersøgelse lavet af danske forskere publiceret i det troværdige tidsskrift Livestock Science. Tre ud af fire danskere er nemlig villige til at betale mere for svinekød, hvis det lever op til kravet om at være bæredygtigt.
Med bæredygtigt svinekød forstås bedre dyrevelfærd, mindre klimaaftryk, mindre brug af antibiotika, svinekød som er garanteret fri for sygdomsbakterier og som ikke er fodret med soja, der har visse belastninger på klimaet.
Men det er altså ikke klimagrisen, forbrugerne prioriterer højest. Grisen skal først og fremmest være glad og have det godt. Respondenterne i undersøgelsen har nemlig rangeret hensynet til klima næstlavest. Det samme har de gjort i Storbritannien og Kina.
- Svarene viser tydeligt, at dette her med kun at gå efter klimaforbedringer i svineproduktionen ikke er det, som forbrugerne går op i, når de køber svinekød. De synes, det er særdeles vigtigt, at grisene har haft det godt undervejs i livet, og det er vigtigere, end at produktionen er klimavenlig. Dette er gældende for rigtig mange forbrugere i Danmark, Tyskland og Storbritannien, siger professor Peter Sandøe, som er seniorforfatter på studiet.
Eksperter er overraskede
At klima ikke er prioriteret mere overrasket også Peter Sandø og de andre forfattere.
- Set i lyset af hvor meget klima har fyldt i den offentlige debat de senere år, overraskede det os, at klimaaftrykket blev prioriteret så relativt lavt hos forbrugerne, siger lektor og medforfatter Thomas Bøker Lund.
Over halvdelene af respondenterne mener direkte at bedre grisevelfærd er vigtigere end et lavere klimaaftryk, mens en fjerdedel mener, de er lige vigtige.
Derfor tegner sig der et klart billede ifølge Thomas Bøker Lund.
- Står man derude som forbruger og skal vælge et stykke kød til aftensmaden, føler man, at man kan gøre noget for den enkelte gris og dens velfærd. Men når det drejer sig om kødets klimaaftryk, er sammenhængen mindre direkte. Mange mener ikke, at de kan gøre en egentlig forskel for klimaet, når de køber svinekød, og samtidig foretrækker mange at gøre noget for klimaet på andre måder, siger han.
Peter Sandøe peger på, at det kan være dilemmafyldt at ønske bedre velfærd for grisene, da det kan føre til højere klimaaftryk i sidste ende.