Fødevaresalget steg i sommervarmen

Forbrugere 24. aug 2018 -
This describes the image
Danskerne købte flere fødevarer og andre dagligvarer i sommerheden. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Danskernes lyst til at købe fødevarer og andre dagligvarer faldt ikke i sommerheden. Tværtimod lå danskernes forbrug 1,9 pct. højere målt over de tre måneder maj-juli set i forhold til de samme måneder sidste år, hvor vejret langt fra var prangende.

Det viser nye offentliggjorte tal over detailomsætningsindekset fra Danmarks Statistik, som er korrigeret for prisudviklingen.

Renses for prisudviklingen var detailsalget 2,5 pct. højere set over de tre seneste måneder i forhold til perioden sidste år.

Venter bedre økonomi

Måles fødevarer og dagligvareforbruget i juli sammenlignet med samme måned sidste år er der tale om en stigning på 0,7 pct., mens stigningen bliver mere beskeden i den største feriemåned juli. Her lå salget blot 0,1 pct. over salget i juni.

Danmarks Statistiks seneste offentliggørelse af forbrugerforventninger viser, at forbrugertillidsindikatoren ligger relativt højt i månederne maj og juli, samt at forbrugertillidsindikatoren viser et mindre fald i august.

"Det fremgår endvidere, at forbrugerne, at forbrugerne forventer bedre økonomi om et år end i dag, hvorfor det bliver interessant at se, om detailomsætningsindekset fortsætter den positive trend", lyder det i kommentaren fra Danmarks Statistik.

Det samlede detailsalg faldt med 0,3 pct. fra juni til juli, når der korrigeres for prisstigninger og sæsonudsving.

I Dansk Erhverv har man noteret sig, at det hjemlige detailsalg har været stigende i 2018, og er et pænt stykke højere, end det var på noget tidspunkt af 2017.

- Med de for tiden solide privatøkonomiske forudsætninger vil man også forvente, at salget i de danske detailbutikker er stigende. Et kraftigt opsving i beskæftigelsen kombineret med, at lønningerne stiger mere end priserne, har givet luft i de danske husholdningsbudgetter, og der er dermed også plads til højere forbrug, lyder det i en kommentar fra Jonas Meyer, økonom hos Dansk Erhverv.

 

 

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?