Fødevarepriser holder sig i ro - inflationen tager kæmpehop
-
Det seneste år er fødevarerne stort set ikke steget i pris. Inflationen brager midlertidig op
Det seneste år har fødevarepriserne stort set lagt stille set under ét. Nye tal fra Dannarks Statistik viser, at priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikke blot er blevet 0,7 pct. dyrere det seneste år.
Bag tallet gemmer der sig dog store udsving mellem enkelte varegrupper og endda inden for samme kategori. F.eks. er olivenolie næsten blevet 60 pct. dyrere, mens andre spiseolier så som solsikkeolie omvendt er faldet med 18 pct.
Også basisvarer som kartofler og ris er blandt de varer, der er steget mest med prisstigninger på henholdsvis 17,5 og 15,4 pct., viser tallene.
Fra april til maj steg fødevarepriserne blot ganske lidt - nemlig 0,3 pct. Anderledes bevægede inflationen sig fra 0,8 til 2,2 pct. Det er den procentvise højeste stigning siden oliekrisen tilbage i 1973. Der er dog ingen grund til panik.
Stigningen er nemlig af teknisk karakter og skyldtes, at reduktionen i elafgiften fra første halvår sidste år nu ikke længere er i tallene. Det får elprisen til at stige unaturligt højt det seneste år.
Gavner danskernes pengepung
Den lave danske inflation sammenholdt med lønstigninger på 4-5 pct. på årsbasis er godt for privatøkonomien og bør give et boost til forbruget, mener man i Danske Bank.
- Dermed er danskernes købekraft forbedret voldsomt det seneste år, og den tendens venter vi blot vil fortsætte. Og selvom der endnu er noget vej, før faldet i reallønnen fra 2022 er indhentet, så går det relativt hurtigt den rigtige vej. Det bør også give sig udslag i noget højere privatforbrug, selvom danskerne stadig er meget tilbageholdende med at omsætte reallønsfremgangen til øget forbrug, lyder det i en kommentar fra Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonomi i Danske Bank.