Fødevarepriser er steget med over 6 procent på et år
-
Danmarks Statistik har registreret den største stigning i forbrugerpriserne siden 1985.
Forbrugerpriserne fortsætter med at stige. Især priserne på fødevarer, energi og brændstof gør ondt på danskernes pengepung.
Varer er i gennemsnit steget 8,1 pct. det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden januar 1983, hvor årsstigningen var 8,4 pct.
Fødevarer og ikke alkoholiske-drikkevarer er steget med 6,3 pct. det seneste år, hvor ikke mindst varer som mælk, madolie, pasta og korn har taget til med prisstigninger over 10 pct.
Også udgiftsposten el og varme har fået et prisnøk op og er steget med 7 pct. siden marts sidste år.
Ekstraordinær situation
Størst prisstigning har der været inden for transport, der dækker over brændstof. Her er priserne steget med 10,2 pct.
- Det er rent ud sagt vilde tal, der viser, at den almindelige dansker er ramt af ekstraordinært store prisstigninger. I mange år har forbrugerprisinflationen i Danmark været lav og stabil. Det billede er forandret i løbet af det seneste år, hvor inflationen er banket i vejret.
- Inflationen er yderligere banket i vejret, fordi krigen i Ukraine har ført til markante prisstigninger på energi. Dertil kommer det, at priserne på en lang række råvarer er steget voldsomt, fordi Ukraine og Rusland udgør en stor del af den globale eksport. Det er særligt tilfældet for hvede, majs og solsikkeolie, lyder det i en kommentar fra Kristian Skriver, cheføkonom i Dansk Erhverv.
I marts 2022 steg det samlede forbrugerprisindeks med 5,4 pct. i forhold til samme måned året før, viser tal fra Danmarks Statistik.
Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden maj 1985, hvor årsstigningen ligeledes var 5,4 pct.
Og der er stor risiko for, at prisudviklingen ikke vender lige om hjørnet.
- Krisen tømmer i øjeblikket godt ud i vores globale kornkamre, og det tager lang tid at fylde dem op. I øjeblikket stiger priserne på gødning, og på globalt plan kan det få konsekvenser for næste års høst. Bliver der ikke sikret en stærk høst næste år, kan vi risikere, at kornpriserne holder det høje niveau, lyder det i en kommentar fra Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer.