Flere danskere vælger sunde fødevarer
-
Efter år med faldende fokus går over halvdelen af danskerne igen op i at spise sundt, viser stikprøveundersøgelse fra AIM Create
Du bliver, hvad du spiser, lød budskabet fra Statens Husholdningsråd i en skolekampagne i de glade 80'ere. Det var dengang, hvor take-away tilbuddet begrænsede sig til den lokale grillbar og en sjælden tur på Mc'Donalds i storbyerne.
I dag er tiden og tempoet en anden i de danske hjem. Det samme er udbredelsen af convenience, der betyder, at danskerne fortsætter med at opholde sig mindre ved komfuret.
Analysebureauet AIM Create spurgte i 2014, hvor mange der i høj eller meget høj grad går op i spise sundt. Dengang viste stikprøveundersøgelsen, at det var tilfældet hos 54 pct. af danskerne. Siden har analysebureauet stillet det samme spørgsmål år efter år med det resultat, at blot 40 pct. i høj eller meget høj grad vægtede det at spise sund i 2022.
Her var danskerne lige trådt ud af corona-skyggen, hvor hjemmetiden ikke ligefrem betød, at vi snackede mindre usundt i os.
Nu har analysebureauet så igen stillet det samme spørgsmål og returmeldingen blandt 682 danskere mellem 20 og 70 år viser, at 56 pct. går op i at spise sundt.
"Flere danskere går igen op i at spise sundt efter flere år med faldende fokus. Men det gælder fortsat mest danskere med høj uddannelse og god økonomi", lyder det fra AIM Create.
Kosten skiller danskerne
Udover kost har bureauet også set på andre sundhedsmarkører. Her har danskerne f.eks. øget opmærksomhed på at ryge mindre og dyrke mere motion, mens de sundere vaner i mindre grad gælder alkoholforbruget.
"Det er glædeligt, at sund kost er tilbage i rampelyset. Dog bør vi som samfund fortsat overveje, hvordan vi kan inddrage alle samfundslag og aldersgrupper i dette skift til at spise mere sundt. Derudover får vi også bekræftet, at når hver tredje fokuserer på livsbalance, er det klart, at der er en trend mod erkendelse af, at sundhed handler om meget mere end bare kosten", lyder det i en kommentar fra AIM Create.