Fald i fødevaresalget
Salget af fødevarer og andre dagligvarer i butikkerne byder langt fra på tårnhøje vækstrater herhjemme. Tværtimod.
Danmarks Statistik har netop offentliggjort et revideret detailomsætningsindeks for april, der viser, at omsætningen af fødevarer og andre dagligvarer er faldet 1,2 pct. for perioden februar-april i forhold til de samme tre måneder i 2017.
I samme periode har væksten i det samlede detailomsætningsindeks, der også tæller varegrupperne beklædning samt andre forbrugsvarer, været 0,6 pct.
Detailsalget korrigeret for prisudvikling, men ikke for sæsonudsving og effekten af handelsdage, var i april 0,6 pct. lavere end i samme måned året før.
Her trak varegruppen fødevarer og andre dagligvarer specielt væksten ned med et fald i salget på 6,5 pct. i forhold til samme måned sidst år.
Det fald skal ifølge Danmarks Statistik ses i lyset af påskens placering. Mens påskens to sidste dage i år lå i begyndelsen af april, lå hele påsken sidste år i april.
Plads til løft i forbruget
Mens det samlede detailsalg er faldet beskedent med 0,1 pct. fra marts til april, er salget af fødevarer og dagligvarer faldet 0,7 pct.
Og måles der over de tre måneder februar-april i år var forbruget af fødevarer og andre dagligvarer 0,4 pct. mindre end de foregående tre måneder.
Ifølge økonom Jonas Meyer, Dansk Erhverv, mangler den høje forbrugertillid for alvor at smitte af på andre forbrugsindikatorer som detailsalget og dankortomsætningen.
- Detailsalget har overordnet set godt nok været stigende hen over det seneste år, men væksten kunne godt have været større, når man samtidig betragter de nuværende privatøkonomiske forudsætninger. Flot beskæftigelsesudvikling og reallønsfremgang har løftet humøret til et pænt niveau blandt de danske forbrugere, men det burde også være medvirkende til, at vi løfter vores forbrug mere, lyder kommentaren fra Jonas Meyer.
I Danmarks Statistiks første udgave for detailomsætningsindekset for april var varegruppen fødevarer og andre dagligvarer offentliggjort til indeks 99,1. Det er dog en fejl, oplyser Danmarks Statistik, som har rettet tallet til 97,9.