E-handlernes omsætning dykker

Forbrugere 8. sep 2023 -
This describes the image
Foto: Dansk Erhverv
  • Trods e-handlens fald i 2. kvartal sammenlignet med sidste år vokser branchens syn på fremtiden, viser nyt E-handelsbarometer fra Dansk Erhverv.  

Skrevet af: Søren Tougaard

Der er flere netbutikker, hvor omsætningen halter efter sidste års niveau, end netbutikker med fremgang. Det viser Dansk Erhvervs E-handelsbarometer for 2. kvartal 2023. 

Her har næsten fire ud af 10 netbutikker tilbagegang, mens 35 pct. melder om fremgang. Langt størstedelen i niveauet 5-15 pct. over sidste års omsætning.  Lige under tre ud af ti netbutikker melder om en omsætning på niveau med 2. kvartal sidste år. 

- Men samtidig med, at omsætningen altså er dykket for mange, så er markant færre bekymrede for fremtiden. Det giver jo umiddelbart ikke meget mening, siger Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv.

Dansk nethandels nestor henviser til, at andelen af netbutikker, der tror, at omsætningen i det kommende kvartal bliver dårligere end sidste år, er faldet ganske markant.

Lægger man tallene sammen, så er netto 15 pct. positive i forhold til omsætningen i 3. kvartal. Det overgår forventningerne til andet kvartal, hvor 10 pct. var positive.

Pilen peger i den rigtige retning

Faldet i bekymrede netbutikker giver dog mening, når man kigger lidt nærmere på, hvordan netbutikkernes omsætning har udviklet sig det seneste år.

Siden 1. kvartal 2022 er andelen med røde tal – altså dem, hvor omsætningen har været lavere end samme periode sidste år – faldet. 

Niels Ralund hører - ikke overraskende - til den gruppe, der forventer, at e-handlen langsomt men sikkert bevæger sig i den rigtige retning.

- Når vi kigger på alle de analyser, vi har for den seneste tid, så synes jeg, at det peger i den retning. Men hvis den samlede økonomi tager et dyk, som nogle forudser, så kan det selvfølgelig også påvirke e-handlen. Der er i hvert fald igen tvivl, om at efteråret og det kommende Black Friday- og julesalg bliver ganske interessant at følge, siger han. 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik gik nethandlen med dagligvarer frem i både maj og juni med en stigning på 8 pct. i forhold til sidste år. Det er første gang i over halvandet år, at nethandlen med dagligvarer viser positive indekstal.  

 

Opdateret 8. sep 2023