E-handel vil påvirke fremtidens huslejer
Den voksende ehandel er allerede i fuld gang med at påvirke den traditionelle detailhandels evne til at klare sig på markedet. Onlinesalget suger i stigende grad omsætning ud af den fysiske detailhandel, som slås tilbage ved at etablere salg i flere kanaler som multichannel.
Men presset fra e-handlen bliver i fremtiden kun værre, for e-handlen kommer til at påvirke niveauet for huslejer i butiksejendomme. Mest udsat for ændringer i lejeniveauet i butiks-ejendomme ventes at blive ejendomme med udvalgsvarebutikker, hvor konkurrencen fra e-handlen er størst, mens ejendomme med dagligvarebutikker vil se mindre udsving i hus-lejerne.
Det fremgår af en ny analyse fra Institut for Center-Planlægning (ICP), hvilke konsekvenser det vil få for lejedannelser og ejendomsværdier, hvis danskernes forbrug fortsætter med at gå fra de fysiske butikker til online handel. Analysen vil blive offentliggjort på en konference i Rødovre Centrum den 22. maj.
– Vi kan allerede nu afsløre, at analysen viser, at der i fremtiden vil være en uensartet udvikling i ejendomsværdierne i forskellige dele af landet, siger adm. direktør i ICP, Per Nyborg.
Dagligvarebutikker
Dagligvarebutikker vil være mindre udsat for store udsving i huslejerne, som i højere grad vil ramme udvalgsvarebutikkerne.
– Dagligvarer købes mere lokalt – i modsætning til udvalgsvarer, hvor butikkerne bliver mere koncentreret i større udbudspunkter, siger Per Nyborg.
ICP gennemførte i 2012 og 2014 analyser af, hvilke konsekvenser en stadigt stigende e-handel vil have for bl.a. bylivet og udbuddet af butikker i de danske byer. Den nye analyse går skridtet videre og ser på e-handlens indflydelse på huslejer og ejendomsværdier.
Øget koncentration
Det forventes, at butikskæderne vil få en solid andel af e-handlen og den fysiske detail-handel. Kædernes fremtidige måde at etablere sig på vil derfor få stigende indflydelse på udviklingen i ejendomsværdierne.
– Koncentrationstendensen forstærkes af e-handelens udvikling – forbrugerne søger mod de største udbudspunkter, når de skal købe udvalgsvarer. Butikskæderne vil følge denne udvikling med resultatet, at der opnås en yderligere koncentration af butikkerne, forklarer Per Nyborg.
ICP har set på to scenarier for e-handlens udvikling og dens indflydelelse på butiksstrukturen i Danmark frem mod 2030.
Begge scenarier viser store forskelle i de forskellige bytyper. I analysen kan man se bud på, hvilke byer der vil overleve e-handlens vækst. Man kan også se, hvilke byer der i dag og i fremtiden vil være i stand til at dække en husstands normale behov for udvalgsvarer.