DSK opfordrer politikere til at bryde EU-regel

Forbrugere 19. aug 2020 -
This describes the image
Købmænd inviterer også købmænd på besøg, når der ikke er valgkamp. Her er blandt andre Venstre-formand Jacob Elleman-Jensen på besøg i Rema 1000 i Kruså sammen med DSK's direktør John Wagner Foto: Helle-Karin Helstrand

Købmændenes organisation, De Samvirkende Købmænd, opfordrer politikerne til at sætte grænsen for, hvor mange cigaretter man må tage med til Danmark fra blandt andet Tyskland ned fra fire kartoner til ét karton.

Men det i strid med et EU-direktiv om rejsegodsbestemmelserne.

I direktivet står, at enhver har ret til som minimum at indføre 800 cigaretter, svarende til fire kartoner fra et EU-land til et andet.

DSK's direktør John Wagner, mener, at den danske regering blot skal bryde reglerne. Målet er, at færre danskere skal køre til grænsebutikkerne for at købe ind til skade for de danske butikker.

- Frankrig har altså valgt at gå direkte imod EU på tobaksområdet. Når de kan, må andre i tilsvarende situation også kunne, og det er, hvad vi arbejder for, siger John Wagner.

Læs også: Dagligvarekæder efterspørger politisk løsning på pantproblem

Han henviser til, at Frankrig med virkning fra den 30. juli ændrede landets rejsegodsbestemmelser, så franskmændene nu kun må tage ét karton med ind i landet. Det skal styrke fransk handel.

Grænsehandlen røg stort set i nul, og de danske butikkers salg af ikke mindst sodavand, øl, vin og konfekture steg gevaldigt, mens corona-pandemien i tre måneder lukkede grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Men det var en kort glæde for dansk dagligvarehandel: Da grænserne åbnede, vendte danskere tilbage til grænsebutikkerne, der hurtigt var tilbage på normalt niveau.

Opbakning fra Venstre

Nu frygter købmændenes organisation, De Samvirkende Købmænd, at de stigende afgifter på cigaretter, der giver en prisforskel på 15 kr. i de tyske butikkers favør, vil få endnu flere til at handle i butikkerne syd for grænsen.

- Efter min mening bør rejsegodsbestemmelserne – og det gælder såmænd også punktafgifterne på øl og vin – strammes, indtil man i EU enes om at harmonisere afgifterne på grænsehandelsfølsomme varer. Alternativet er unfair konkurrencevilkår, som ikke bare koster danske butikker dyrt, men også er miljø- og klimabelastende og skaber et ud fra en sundhedsmæssig betragtning overforbrug, siger John Wagner.

Han har netop været på turné rundt i det sydlige Danmark, hvor han sammen med politikere fra blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti besøgte en række købmænd, der nød godt af den lukkede grænse.

Blandt politikerne var blandt andre Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der sagde, at “det lyder fornuftigt” at se på rejsegodsbestemmelserne, der altså er ændret i Frankrig.

- Lad os se, om ikke også det kan fungere her. Eget forbrug er en personlig sag, men mon ikke 200 cigaretter forslår et stykke tid, sagde han på et besøg i Rema 1000 i Kruså.

Opdateret 10. nov 2020