Dansk klimadatabase nominereret til nordisk pris

Forbrugere 3. sep 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Colourbox
  • Concitos klimadatabase, der opgør hvor meget 500 fødevarer påvirker klimaet, er nomineret til Nordisk Råds miljøpris

Den grønne tænketank Concitos klimadatabase, som er udarbejdet i samarbejde med 2.-0 LCA Consultants og med støtte fra Salling Fondene, er en blandt otte nominerede til Nordisk Råds miljøpris 2021.

Klimadatabasen, der viser beregninger på, hvor meget 500 af de mest populære fødevarer udleder af CO2, blev udarbejdet for at give de danske dagligvarekæder en fælles målestok for enkelte, udvalgte fødevares klimaaftryk.

Ved lanceringen af databasen i februar 2021 sagde, Concito-direktør, Cristian Ibsen, at "den store klimadatabase kan gøre os alle klogere på, hvordan vi kan gøre vores fødevareforbrug og måltider mere klimavenlige. Men hvis vi for alvor skal ændre madvaner i retning af en mere sund, klimavenlig og planterig kost - som de nye officielle kostråd helt rigtigt lægger op til - er der behov for nye politiske tiltag samt hjælp fra professionelle aktører i hele fødevaresektoren. Ikke mindst fra restaurationsbranchen og dagligvarekæderne, der i højere grad bør friste og inspirere os til at få meget mere grønt på tallerkenen."

I Nordisk Råd har man udpeget fødevarer som et af de primære indsatsområder, hvorpå forbrugere og producenter kan gøre en forskel for klimaet.

Sommerens voldsomme vejrfænomener verden over og IPCCs nyligt offentliggjorte rapport har understreget behovet for at holde fokus på måden, vi producerer og forbruger fødevarer på. Derfor er vi også rigtig glade for de otte projekter, som har modtaget en nominering til årets miljøpris. De viser på hver sin måde, hvordan et mere bæredygtigt fødevaresystem, kan skabe positive forandringer for vores miljø og klima, siger formand for bedømmelseskomitéen og direktør i Miljøstyrelsen, Lars Hindkjær, om udvælgelsen af de otte nominerede.

Foruden Concitos klimadatabase er de nominerede: Carbon Action (Finland), Matkovin (Færøerne), Greenlandic Greenhouse (Grønland), Thor Ice Chilling Solutions (Island),  Framtiden i våre hender (Norge), Svensk Kolinlagring (Sverige) og Mattas Gårdsmejeri (Åland)

I år uddeles Nordisk Råds miljøpris for 27. gang og hylder i 2021 nordiske initiativer, som har gjort en særlig indsats for at sikre et bæredygtigt fødevaresystem. Alle kan indstille kandidater til prisen og vinderen belønnes med 300.000 DKK.

Prisen blev uddelt første gang i 1995 og har til formål at styrke bevidstheden om miljøarbejdet i Norden. Alle kan indstille kandidater. Miljøprisen gives til en nordisk organisation, en virksomhed eller en person, som på forbilledlig vis har formået at integrere respekten for miljøet i sin virksomhed eller gerning, eller som på anden vis har gjort en ekstraordinær indsats for miljøet

Opdateret 3. sep 2021