Butikker gav mange tons overskudsmad
Dagligvarebutikkerne nøjes ikke længere med at bekæmpe madspild ved at sænke prisen på fødevarer, der er ved at nå sidste holdbarhedsdato. I julen gav butikker landet over en rekordstor mængde overskudsmad til socialt udsatte.
I dagligvarekæderne bliver det år for år mere udbredt at donere overskudsmad, der ikke kan holde sig på grund af julens mange helligdage.
De store mængder overskudsmad er et supplement til det arbejde, FødevareBanken udfører hver uge gennem hele året med at fordele frisk overskudsmad fra fødevareproducenter og grossister.
I Rema 1000 uddelte over 900 frivillige fra Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad lillejuleaften omkring 30 ton overskudsmad og andre dagligvarer til udsatte familier, som ellers var afvist til at få julehjælp.
Flere kæder med
Rema 1000 vurderer, at den uddelte mad havde en samlet værdi af ca. tre mio. kr.
– Vores første prioritet har været at gennemføre denne store event igen. Næste step er, at vi skal evaluere på produktet. Vi ved endnu ikke, hvad fremtiden bringer, men vi er meget stolte af projektet, siger marketingchef i Rema 1000 Danmark, John Rosenløwe.
Også Dansk Supermarked lod overskydende mad fra butikker i Netto og Føtex komme socialt udsatte til glæde.
Juleaftensmorgen kørte gule lastbiler adskillige ton overskudsmad ud til væresteder, hvor maden blev tilberedt til jule-frokoster for socialt udsatte og trængte familier.
– Alle fortjener en god jul, og det håber vi, at vores maddonationer kan være et bidrag til. Derfor mener vi, at det er oplagt, at vi giver vores friske overskudsvarer til socialt udsatte, siger Brian Seemann Broe, der er landedirektør i Netto.
Føtex uddelte juleaftens morgen overskudsvarer til familier, som havde brug for en ekstra håndsrækning i julen. Poser-ne med mad blev uddelt efter først-til-mølle indtil alt var delt ud.
Hos Coop oplyser informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at Coop ikke har opgjort, hvor mange ton butikkerne har udleveret i julen. Omkring 130 butikker uddelte mad via Stop Spild Lokalt og Copenhagen Foodsharing.
– Vi har ikke på systematisk vis uddelt overskudsmad andre jul end den i 2017. Enkelte butikker kan have gjort det, men vi har ikke koordineret noget centralt fra tidligere, siger han.
FødevareBanken
FødevareBanken har travlt med at fordele overskudsmad hele året, men organisations frivillige har mest travlt i julen.
FødevareBanken driver tre afdelinger i København, Aarhus og som den nyeste Kolding. Her kørte man i juleugerne 2017 over 74 ton overskudsmad ud til organisationer for socialt udsatte.
Den 23. december kørte FødevareBanken desuden ekstra ture for at tømme lagrene hos en række supermarkeder, der holdt lukket i juledagene. Her blev der hentet 1,5 ton overskudsmad.