Anonyme kontrollører tjekker alder ved tobaks- og alkoholsalg
I fremtiden vil både kiosker, supermarkeder og cafeer opleve, at anonyme kontrollanter kommer forbi for at tjekke, om unge får lov at købe alkohol og tobak, de ikke er gamle nok til at købe.
Samtidig bliver kontrollen mere målrettet.
Sådan lyder beskeden fra Sikkerhedsstyrelsen, der fra årsskiftet har overtaget kontrol af aldersgrænser for salg af blandt andet alkohol og tobak. Kontrollen har hidtil ligget i Sundhedsstyrelsen.
Styrelsen har som nye områder også fået kontrollen med opbevaring og salg af medicin, der tidligere lå hos Lægemiddelstyrelsen.
- På alderskontrol for alkohol og tobak er der planlagt 200 anonyme kontrolbesøg i 2019, og mht. håndkøbsmedicin er der planlagt 460 besøg i år. Derudover kontrolleres der også skiltning og overholdelse af aldersgrænser for alkohol og tobak, når vi er på de 750 planlagte kontrolbesøg for e-cigaretter og tobak, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.
Styrelsen opfordrer samtidig befolkningen til at hjælpe. På styrelsens website er der således på forsiden en mulighed for med få kryds at melde en butik for ikke at overholde aldersgrænserne. Det sker anonymt.
Bedre udnyttelse af ressourcer
Selv om det er forbudt at sælge tobak og alkohol til unge, viser stikprøver med jævne mellemrum, at det alligevel kan lade sig gøre. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har flere gange proklameret, at kontrollen skal skærpes, og det mødte derfor stor kritik, da det blev officielt, at Sikkerhedsstyrelsen kun fik én ekstra deltidsansat, eller 0,6 årsværk, til at foretage kontrollen, når styrelsen fra 1. januar 2019 skulle overtage opgaven.
Det er dog ikke helt nyt for Sikkerhedsstyrelsen at komme på kontrol i blandt andet dagligvarebutikkerne, hvor kontrollanterne i forvejen blandt andet har ansvaret for at tjekke, om e-cigaretterne er lovlige. Det er også Sikkerhedsstyrelsen, der tjekker, at fyrværkeri, legetøj og cykeltilbehør er godkendt. Det betyder således ikke, at én deltidsansat skal klare alle de nye kontroller.
- Vi udnytter ressourcerne bedre. Sikkerhedsstyrelsen har i alt 18 tilsynsførende fordelt over hele Danmark. På hvert af de nye områder er der tilknyttet fire tilsynsførende i startfasen, men samtlige tilsynsførende skal læres op i de nye kontrolområder, siger Søren Assenholt Muff.
Styrelsen vil gøre meget ud af informationen, og eksempelvis oplyse om, at alle butikker skal have nye skilte, der skal placeres på en nærmere angiven måde. Disse rekvireres i Sundhedsstyrelsen.
- I Sikkerhedsstyrelsen betragter vi kommunikation som et redskab på linje med kontrolbesøg. Butikkerne skal være informerede om reglerne, for at de kan efterleve dem, og med kommunikation når vi langt flere end bare med kontrol, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.