Rekordår: Hørkram er tæt på målet om omsætningsvækst på 1,4 milliarder på to år

Foodservice 30. maj 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
  • Den tyskejede foodservicekæmpe lagde over 1,1 mia. kr. til toplinjen i 2022, mens overskuddet gik frem med 58 pct. Hørkram jagter en omsætning på 4,5 mia. kr. i år. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Efter et udfordrende år under corona, der fik indtjeningen til at styrtdykke i 2020, er foodservicekoncernen Hørkram med centrallagre i Sorø og Kolt ved Aarhus igen en yderst velsmurt forretning, der leverede rekordregnskab på både top- og bundlinjen i 2022.

Hjulpet mere end godt på vej af prisstigninger steg Hørkrams omsætning med 36 pct. til 4,28 mia. kr., mens bundlinjen blev løftet med 57 pct. til 174 mio. kr. mod ca. 110 mio. kr. året forinden. 

Dermed steg selskabets overgrad (EBIT-margin) med 0,7 procentpoint til 5,2 pct. Det skal blandt andet ses i lyset af, at de stigende aktiviteter også betød øgede lønudgifter til 100 heltidsansatte så Hørkram ved årets udgang talte 1041 fuldtidsmedarbejdere. 

Hørkram-ledelsen, med bestyrelsesformand Peter Wenzel og adm. direktør Preben Kristensen i spidsen, angiver resultatet som tilfredstillende og peger på, at Ukrainekrisen og den afledte prisuro har haft væsentlig indflydelse på årets drift.    

- Prisuroen har ført til øget efterspørgsel efter prisgunstigere produkter og dette har periodisk ført til fravalg af økologien. Vores kunders evne til at projicere deres indkøbsbehov har helt naturligt lidt under de vanskelige tider, og som grossist til branchen har det været os ganske udfordrende at opretholde en høj leveringssikkerhed samtidigt med at vi værner om at sikre, at vi af hensyn til miljøet undgår madspild gennem kassation, anfører ledelsen i beretningen under årsrapporten.

Vil nå 4,5 mia. kr. i år

Med over 30.000 varenumre spænder Hørkrams kunder bredt. Fra en lille bager, cafeer og restauranter til små og kæmpe offentlige køkkener samt kantiner i private virksomheder.  

Og den mangfoldige kundekreds ser Hørmkram som en styrke i usikre tider.  

- Vi har en bred kundekreds, herunder mange kantiner i virksomheder og i offentlige institutioner. Vi forventer derfor, at krisen i al væsentlighed ikke spænder ben for vores vækstmål og opretholder vores forventninger om at nå en omsætning på 4,5 mia. kr. i 2023. Det øgede lønpres vil influere negativt på vores resultatskabelse og vi forventer afledt af de fortsat høje energipriser at resultatet af den øgede omsætning samlet set ikke forøger vores resultat og et resultat i niveauet 200-230 mio. kr. før skat. Uanset udviklingen på resultatet er det vores klare forventning at året kan sluttes med en forøget markedsandel, lyder det fra ledelsen. 

Hørkram har siden 2009 været ejet af den familieejet virksomhed Citti, der er den største cateringgrossist i Tyskland.  

Opdateret 30. maj 2023