Unge i fritidsjob er win-win – også selvom de ikke er fyldt 15 år 

Debat og Kommentar 12. jun 2023 -
This describes the image
Jesper Rahbæk Pedersen, seniorkonsulent i Cabi. Foto: Cabi
  • Af Jesper Rahbæk Pedersen, seniorkonsulent i Cabi

Skrevet af: Ekstern skribent

Når jeg tænker på unge i fritidsjob, er dagligvarebutikkerne noget af det første, jeg kommer i tanke om. De er et oplagt sted for unge at have et fritidsjob. Uanset om det er kundebetjening, vareopfyldning eller noget tredje. 

Dagligvarebutikkerne er gode til at tage fritidsjobbere, men der er et uforløst potentiale i at tage de helt unge ind – dem under 15 år. F. eks har Coop som koncern åbnet op for, at deres butikker kan ansætte unge, som ikke har afsluttet 9. klasse. 

Har du svært ved at få nok ungarbejdere, kan det være en god idé at se mod de 13-15-årige, som snart er færdige med folkeskolen. Det kan sikre dig arbejdskraft nu og til fremtiden, for de unge fortsætter sandsynligvis hos dig efter de er fyldt 15 år. 

Reglerne for de 13-14-årige er selvfølgelig lidt anderledes. De må højst arbejde to timer på dage, hvor de har været i skole og syv timer på fridage, og det samlede timeantal må ikke være mere end 12 i uger med skoledage og 35 timer i uger, hvor de ikke skal i skole. Det kan kræve lidt tilpasning til vagtplanen, men fordelene overgår ulemperne. 

Fritidsjob øger unges trivsel og mentale sundhed og gavner deres fremtid på arbejdsmarkedet. Vi ved også, at hos den lokale købmand lærer de unge vigtige kompetencer, som de kan bruge fremover. 

Ansætter du unge i din virksomhed, sætter du et vigtigt aftryk for deres videre vej i arbejdslivet. De lærer f.eks at følge en vagtplan, passe kassen, servicere kunder, fylde varer på hylderne og i køledisken. Mulighederne er mange. 

Tænk langsigtet 

Se det som en mulighed for at gøre den unge interesseret i dagligvarebranchen. Sandsynligheden for at unge vælger en karrierevej i din branche, er langt større, hvis de tidligt har haft en god oplevelse.

Som leder kan du vise de unge tillid og give dem ansvar gennem helt konkrete arbejdsopgaver. Det betyder virkelig meget, når de ser, at de kan gøre en forskel for kolleger og kunder. De får fornyet tro på sig selv. 

De fleste unge under 18 år har dog ikke de store erfaringer med arbejdslivet. De kan derfor være utrygge ved deres nye situation. En god introduktion giver derfor den bedste start. 

Sammen med virksomheder, der har erfaring med at ansætte sårbare unge, har Cabi lavet en guide til, hvordan du kan sørge for, at din nye unge medarbejdere får en god start. Guiden er inddelt i fire faser, som på hver deres måde er med til at sikre en gode opstart. 
 
Før den unge starter:
•    Tal om, hvilke opgaver, der skal løses, og hvad formålet er
•    Udpeg de funktioner, den unge kan varetage
•    Aftal med skolen/kommunen/andre, hvad deres rolle er – hvis de skal have en rolle. Hvem har i så fald ansvaret for hvad?

Den første dag:
•    Sæt tid af til at give den unge en god første dag – inviter f.eks til morgenmad, hvor den unge præsenteres for kollegerne og omvendt
•    Præsenter opgaver, som skal løses den første uge
•    Giv den unge en rundvisning og introduktion til sikkerhedsregler og lignende. 

Den første tid:
•    Hav fokus på at opbygge en god relation og trygge rammer
•    Giv løbende instruktion og hav løbende forventningsafstemning på konkrete arbejdsopgaver
•    Lad også den unge give tilbagemeldinger til arbejdspladsen.

Opfølgning:
•    Lav løbende opfølgning, f.eks hver 14. dag – eller hvad der passer hos jer
•    Aftal evt. med kommune/skole/andre, hvorvidt de er en del af opfølgningen, og hvordan den skal foregå
•    Spørg ind til den unge.

Opdateret 12. jun 2023