Klumme: Et strømlinet producentansvar for emballage vil give mere miljø for pengene
-
En ensrettet affaldsindsamling på tværs af kommuner gør producentansvaret for emballage billigere og bedre for miljøet. Klumme af Carsten Wandorf, CEO i Fritz Schur Consumer Group, og Marianne Roed Jakobsen, adm. direktør i VANA.
Den danske affaldsindsamling er et kludetæppe med meget forskellige løsninger og priser fra kommune til kommune. Det begrænser mulighederne for at sikre højere kvalitet i genanvendelsen og en økonomisk effektiv indsamling.
Med en mere strømlinet tilgang bliver affaldsindsamlingen og dermed producentansvaret for emballage billigere og bedre for miljøet. Sådan lyder budskabet fra Fritz Schur Consumer Group og VANA.
Med producentansvaret på emballage, som træder i kraft i juli 2025, skal virksomhederne overtage det praktiske og økonomiske ansvar for at sikre effektiv og miljørigtig genanvendelse af emballageaffaldet. Så vi som samfund producerer, forbruger og genanvender vores emballage bedst muligt.
Producentansvaret kommer for langt de fleste virksomheder til at foregå på den måde, at virksomhederne melder sig ind i en kollektivordning som f.eks. VANA, rapporterer deres emballagemængder i tons af f.eks. pap, plast, metal, og til sidst betaler et bidrag, der skal dække VANAs omkostninger til genanvendelse af emballageaffaldet.
- Vores beregninger viser dog, at ca. 75 pct. af virksomhedernes omkostninger slet ikke går til genanvendelse og miljø, men derimod til kommunernes indsamling af emballagerne. Og her er der stor forskel mellem kommunerne på, hvor effektive de er til at indsamle affaldet hos borgerne, siger Marianne Roed Jakobsen, administrerende direktør i VANA.
Trods Folketingets klimaaftale i 2020, hvor man forsøgte at ensrette affaldsindsamlingen i Danmark med 10 husstandsindsamlede fraktioner, står vi nemlig i dag med en meget stor diversitet i lokale løsninger og forskellige sammenblandinger af affald, som producenterne skal arbejde videre med.
- Samtidig er prisen på affaldsindsamling i nogle kommuner dobbelt høj som i andre, og med producentansvaret sker der desværre en nedskalering af kommunernes økonomiske incitament til at indsamle emballageaffald effektivt, da regningen for servicen skal betales af erhvervslivet. Og her må vi som samfund insistere på, at vores cirkulære løsninger altid skal give os mest muligt miljø for pengene. Uanset hvem der betaler, siger Marianne Roed Jakobsen.
Carsten Wandorf, CEO i Fritz Schur Consumer Group og formand for Klimapartnerskabet for Handel – emballagesporet, ser også mange forbedringspotentialer.
Han har fulgt udviklingen i mange år og oplyser, at man allerede har strømlinet med stor effektivitet i andre europæiske lande.
- Hvornår var din affaldsbeholder til metal sidst fyldt helt op, før den 15 tons tunge skraldebil kom forbi for at tømme den? Hvorfor skal dine mælkekartoner i nogle kommuner sorteres sammen med plast, mens man andre steder har en særlig beholder udelukkende til dem? Det må være muligt at etablere mere strømlinede og ensartede løsninger med udgangspunkt i erfaringerne fra de kommuner, som løfter opgaven bedst, siger han.
Både Marianne Roed Jakobsen og Carsten Wandorf opfordrer til en dialog med kommunerne, Miljøministeriet, Folketingets Miljøudvalg og andre om, hvordan affaldsindsamlingen kan optimeres
VANA er stiftet og ejet af Danmarks største branche- og erhvervsorganisationer, hvis medlemmer ca. tæller 80 pct. af de virksomheder, der bliver omfattet af producentansvaret på emballage.