Dansk Erhverv vil genåbne storcentre og store butikker fra 15. marts

Debat og Kommentar 5. mar 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Dansk Erhverv
  • Erhvervsorganisationen præsenterer nu sit bud på, hvordan en model for genåbning af Danmark kan se ud

Skrevet af: Søren Tougaard

Mandag den 1. marts blev forsigtig genåbning af Danmark iværksat med åbningen af udvalgsvarebutikker.

Mens der politisk diskuteres, hvordan en plan for yderligere genåbning skal se ud, kommer erhvervsorganisationen Dansk Erhverv nu med sit detaljeret bud på en plan for genåbningen herhjemme.

Den anviser helt konkret, hvad der skal genåbnes og hvornår, forudsat at antallet af smittede og indlagte som følge af coronavirus er under et vist niveau.

For eksempel skal storcentre, store butikker og liberale erhverv genåbnes den 15. marts, lyder det fra Dansk Erhverv.

Samme dag vi erhvervsorganisationen have alle elever og studerende tilbage i skole og på uddannelsesinstitutioner. Forudsætningen for dette er, at der er mindre end 350 indlagte.  

- Det er vigtigt for mig at slå fast, at Dansk Erhverv ikke her leverer et videnskabeligt eller epidemiologisk bidrag. Det her er et konkret oplæg til, hvordan en genåbningsplan kan se ud. For det er af største vigtighed, at politikerne når frem til en model, som bliver klar og præcis. Så ved borgere og virksomheder, hvad de kan forvente, hvis de sundhedsmæssige forudsætninger er til stede. Jeg tror også, at en sådan klar køreplan for genåbning vil have en positiv effekt for danskernes generelle adfærd. Vi har gjort det godt, men når man kan se lyset for enden af tunnelen, så bliver man altså motiveret for at gøre det endnu bedre, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Eleastik i begge retninger

 I Dansk Erhvervs plan er det forudsat, at genåbningerne kan udskydes med 14 dages intervaller, hvis forudsætningerne ikke mødes.  

- Det er klart, at der er nødt til at være en elastik i en model. Men den går i begge retninger, og hvis det viser sig, at det går endnu bedre med smittetallene, end forventet, så skal vi også kunne genåbne hurtigere. Det kan jo være, at sæson-effekten slår igennem på samme måde som sidste år, og antallet af indlagte falder til langt under det beregnede. Omvendt kan vi opleve lokale eller regionale udbrud, lige som vi kan opleve nye mutationer, der kan forværre smittesituationen. Det skal der løbende justeres efter, siger Brian Mikkelsen.

Step to i Dansk Erhvervs plan er at åbne restauranter for siddende gæster med restriktioner fra den 1. april. Her vil Dansk Erhverv også genåbne store dele af kulturlivet med så som biografer, museer, teatre og koncertsteder, ligeledes med restriktioner. Og 14 dage senere, 15. april, kan barer så åbne med restriktioner, hvis forudsætningerne er til stede, lyder det fra erhvervsorganisationen.    

Opdateret 5. mar 2021