Udlejere får flere muligheder i ny lejelov
For dagligvarehandlen vil den nye erhvervslejelov næppe få den store betydning. Udlejere vil generelt have interesse i at fastholde veldrevne kædebutikker i dagligvarehandlen, fordi de tiltrækker stor kundetrafik.
Det vurderer adm. direktør Jesper Loiborg fra KFI Erhvervsdrivende Fond. Han vurderer dog samtidig, at der kan komme flere eksempler på, at erhvervsudlejere vil gøre brug af den større fleksibilitet mod til gengæld at give lejerne andre indrømmelser i lejevilkårene.
Folketinget behandler et forslag til en ny erhvervslejelov, som regeringen har offentliggjort i efteråret, og hvor centrale elementer er, at det bliver muligt for udlejer at indgå tidsbegrænsede lejeaftaler, og at det bliver lettere for udlejer at kunne indgå tidsbegrænsede lejemål uden at skulle betale erstatning, som tilfældet er i dag.
– Man kan godt tænke sig eksempler, hvor der er tale om dagligvarebutikker, som ikke skaber tilstrækkelig trafik og dermed ikke udnytter markedspladsen optimalt. Her kan man godt forestille sig, at udlejer vil sige til lejer, også selv om det er en centralt ejet kædebutik, at den eksisterende butik forhindrer en udvikling af den pågældende markedsplads i f.eks. et center. Hvis der er aftalt en tidsbegrænset lejeaftale, giver den nye lov mulighed for at skifte lejeren ud eller stille andre vilkår uden erstatning. Det kan man ikke i dag, uden at man skal betale en erstatning, forklarer Jesper Loiborg.
Fordele og ulemper
Han mener, at den nye lov kan give både fordele og ulemper, men han understreger, at den nye lov ikke giver lejere mulighed for at opsige de mange eksisterende, tidsubegrænsede lejeaftaler, uden at der skal betales erstatning.
– Ved fremtidige lejeaftaler kan det i forskellige situationer stille lejer anderledes. I vores situation kan det i nogle tilfælde være en fordel, i andre en ulempe. Det er ikke så entydigt.
– Man er nok tilbøjelig til at mene, at den nuværende lov fungerer rimeligt fornuftigt, og derfor vil man holde fast i den. Vi er lidt mere neutrale, for vi kan godt se, at der er brug for nogle opdateringer af erhvervslejeloven, siger Jesper Loiborg.
KFI har lokaliteter, hvor man både er udlejer til købmænd og til andre end købmænd, og desuden er KFI også lejere, hvor man lejer et lokale og fremlejer det til en købmand.
– Man kan sagtens finde eksempler, hvor man vil sætte en tidsbegrænsning på, og det vil begge gøre med åbne øjne, hvor begge kan revurdere lejemålet for at se, om det skal fortsætte ud i fremtiden. Det giver den nuværende lejelov ikke samme mulighed for uden erstatning.
KFI ser en eventuel tidsbegrænsning i lejekontrakter fremover primært anvendt i relation til meget attraktive lejemål i f.eks. centre og ved midlertidig udleje af allerede tomme lejemål, hvor den langsigtede anvendelse ikke kan realiseres på udlejningstidspunktet.
– Jeg synes, at der er en fornuftig balance i den nye lov. Samlet set vil jeg sige, at den nye lov er lidt mere udlejervenlig end lejervenlig. Men den giver også nogle muligheder, for hvis man accepterer en begrænsning i lejemålets længde, og dermed også vinker farvel til enhver mulighed for erstatning, så vil man i forhandling med en udlejer formentlig kunne komme igennem med nogle krav til, at udlejer skal betale f.eks. dele eller hele indretningen, da den ikke vil kunne være fuldt afskrevet over lejemålets længde, siger Jesper Loiborg.