Tidligere købmand hiver Dagrofa i retten

Dagrofa 18. jan 2019 -
This describes the image
Arkivfoto: Caroline Burchardt

Du kan godt lave en overskrift, der lyder: ”Silkeborgs forhenværende købmand føler sig pisset på af Dagrofa”. For det gør jeg. Jeg føler mig røvrendt!

Ordene er hårde, tonen er frustreret – næsten opgivende. Det er da også en langvarig affære, tidligere Dagrofa-købmand Leon Nielsen fra Silkeborg trækker sig selv igennem.

I over halvandet år har han forsøgt at få Dagrofa i tale for at få de penge, han mener, koncernen skylder ham.

- Jeg kunne godt droppe det hele og forsøge at komme videre. Men så let skal de ikke slippe. I realiteten skylder Dagrofa mig 18 mio. kr., og de skal ikke tro, de kan trampe på den lille mand, lyder det stålfast fra Leon Nielsen.

Stævner købmandskoncernen

Den tidligere købmand og ejer af to SuperBest-butikker i Silkeborg har derfor lagt sag an mod Dagrofa.

Ifølge stævningen har Leon Nielsen ydet Kiwi Danmark - og dermed Dagrofa - et lån til ombygning af butikslokaler på næsten 5 mio. kr., lige som der foreligger en huslejeaftale gældende frem til 1. december 2027 med en samlet huslejesum på knap 14 mio. kr.

Leon Nielsen har dog besluttet at gå rettens vej for 7 mio. kr. plus renter og sagsomkostninger. Det beløb skulle svare til de udgifter, den forhenværende købmand har haft frem til nu.

Mangeårig udlejer

Da han stoppede som selvstændig købmand i starten af 00’erne, valgte Leon Nielsen at udleje lokalerne fra sin gamle købmandsbutik til Dagrofa, som koncernen fortsatte under SuperBest-navnet.

Lejemålet forløb, med Leon Nielsens ord, gnidningsløst i næsten ti år, indtil slutningen af 2012, da Dagrofa afstod lejemålet til Kiwi Danmark. På det tidspunkt kunne finanskrisen stadig mærkes, og discountkæden Kiwi havde vokseværk.

Helt så meget vokseværk som et supermarked havde konceptet dog ikke. Mens SuperBest-butikken havde 1500 kvm butiksareal med både bager og slagter- og delikatesseafdeling samt 500 kvm lager, skulle Kiwi kun bruge 1400 kvm i alt.

Et større ombygningsarbejde gik derfor i gang for at gøre lokalerne klar til, at Kiwi kunne rykke ind. Specialafdelingerne blev revet ned, køle- og fryserum ryddet og nye vægge sat op.

Det skete på udlejers og dermed købmandens regning.

- Det viser sig, at Kiwi Danmark ikke selv har rede penge til at betale for ombygningen, så vi aftaler, at jeg låner selskabet penge til ombygningen. Pengene skal betales tilbage over 15 år, og vi aftaler derfor, at lejeaftalen skal forlænges tilsvarende, fortæller Leon Nielsen.

Mens den oprindelige lejeaftale løb i syv år fra 2012-2019, skulle den i stedet gælde frem til sidst i november 2027, fremgår det af et tillæg til lejekontrakten, som blandt andre Kiwi Danmarks adm. direktør, Bjarne Bak, har skrevet under på i 2012.

Lokalerne nåede dog ikke at komme i brug som Kiwi-butik, før Dagrofa besluttede at dreje nøglen om for kæden i Danmark.

Salling Group, som dengang hed Dansk Supermarked, overtog størstedelen af Kiwis lejemål, men ikke dette.

Dansk Handelsblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Salling Group på, hvorfor koncernen ikke indgik en aftale med Leon Nielsen om leje af hans ejendom.

”Dagrofa skider på mig”

Sagen er nu berammet til at skulle for retten i Roskilde i slutningen af marts. Indkaldt som vidner er Dagrofa-veteraner som Bjarne Bak, tidligere adm. direktør i Dagrofa Henrik Gundelach og Jesper Loiborg, der var ejendomsdirektør i Dagrofa i 2011-2012.

- Jeg sidder nu tilbage med en bygning, jeg ikke kan bruge til noget. Jeg kan ikke leje den ud, som den ser ud nu. De 600 kvm, Dagrofa ikke skulle bruge til Kiwi-butik, ligner en ruin, og jeg har måttet sætte træplader for vinduerne, fordi der hele tiden blev udøvet hærværk mod dem. Sådan går det, når en bygning står tom, siger Leon Nielsen, mens han viser rundt i den ramponerede ejendom.

Adspurgt hvilket formål han forventer, det vil tjene at stå frem i pressen med sagen, siger han:

- Jeg havde håbet, vi i mindelighed kunne komme til enighed, men Dagrofa er hverken til at hugge eller stikke i. Bygningen har som dagligvarebutik en god beliggenhed i et større boligkvarter, men jeg er bundet på hænder og fødder, så længe sagen står på.

- Jeg har været købmand i 50 år, jeg har været med til at skabe Dagrofa. Og nu føler jeg virkelig, Dagrofa skider på mig, siger Leon Nielsen tydeligt oprevet.

Dansk Handelsblad har forsøgt at få Dagrofas version af sagens forhold, men i en mail svarer kommunikationsdirektør Jan Helleskov, at ”Vi udtaler os ikke om igangværende retssager”.

Opdateret 10. nov 2020