Tidligere Dagrofa-direktør - nu i fleksjob: - Jeg vil gerne fortsat gøre en forskel
30"Hvis du vågner igen, så har du en stomi.”
Sådan lød beskeden til Henning A. Hansen, da han for to år siden blev akut indlagt på Rigshospitalet med en tyndtarm, der stort set var gået i opløsning. To blodpropper havde stoppet blodforsyningen.
- Det er en sjælden sygdom, som kun hver tiende overlever. Mange steder i verden behandler man slet ikke sygdommen. Man plejer dog at være ældre, når man bliver ramt, siger Henning A. Hansen, der er 57 år.
Ugen forinden havde han repræsenteret Dagrofa ved DHL-stafetten og passede i øvrigt sit arbejde som indkøbsog kategoridirektør og medlem af koncernledelsen. Nu fejrer Henning A. Hansen 25 års jubilæum, og i den anledning har han inviteret Dansk Handelsblad inden for i Dagrofas afdeling i Vejle. Han er dog ikke længere direktør, men projektchef i et fleksjob på tre timer om dagen. Umiddelbart ligner han helt sig selv – entusiastisk og med et stort ønske om at styrke den frie sektor. Men på brystkassen løber en lille gummislange gennem huden og ind i højre hjerteforkammer. Det er den vej, Henning A. Hansen får den ernæring, som han lever af.
- Da jeg vågnede af koma på intensivafdeling på Rigshospitalet efter tre operationer, anede jeg ikke, hvad jeg fejlede. Jeg havde haft meget ondt i maven og i løbet af få timer blev det så slemt, at jeg måtte til vagtlæge. I første omgang blev jeg bare sendt hjem med smertestillende, men et døgn senere var jeg via Slagelse Sygehus indlagt på Rigshospitalet og skulle opereres. Det døgn husker jeg intet fra.
Ernæringen kommer i en pose
Han var heldig og har stadig 50 cm tilbage af tyndtarmen, der normal er fem til seks meter. Blodproppen blev opdaget, inden blodforgiftning ødelagde de indre organer. Stomien blev midlertidig, men et normalt liv får Henning A. Hansen aldrig igen.
- Da jeg kom til mig selv og havde fundet ud, hvad jeg fejlede, var jeg overbevist om, at jeg bare skulle oven på igen og så tilbage på jobbet efter tre til seks måneders restitution. Det gik dog gradvist gået op for mig, at sådan ville det ikke blive. Det lille stykke tyndtarm, som Henning A. Hansen har tilbage, er ikke nok til at optage tilstrækkelig næring fra maden. Faktisk optager han kun omkring en fjerdedel af den begrænsede mængde mad, han spiser.
- Jeg får min ernæring og væsker leveret i poser, som jeg blander med forskellige mineraler og sporstoffer. Det bliver til tre-fi re liter væske med næringsstoffer, der med hjælp fra en pumpe løber ind i blodbanen via slangen. Det tager otte til ti timer - afhængigt af hvilken mængde jeg skal have den dag, fortæller han.
Ernæringen løber ind om aftenen og om natten, men den giver diarré, så megen sammenhængende søvn bliver det ikke til.
- Den afbrudte søvn og andre følgevirkninger betyder, at jeg ikke har energi til et fuldtidsjob. Men til gengæld kan jeg resten af mit liv selv styre, hvor meget jeg vil veje, griner Henning A. Hansen, der ikke har mistet sit humør.
Vil forbedre logistikken
Han føler sig heldig, fordi han kan blive i Dagrofa.
- Mit arbejde har altid betydet meget for mig, og en stor del af min livskvalitet ligger i, at jeg fortsat yder noget i organisationen. Jeg er jo ikke ramt intellektuelt. Men jeg ville ikke være her, hvis jeg ikke selv følte, at jeg gjorde en forskel, siger Henning A. Hansen og tilføjer, at han er stolt af at arbejde i en virksomhed med den rummelighed.
- Jeg har brug for fleksibilitet i mit arbejdsliv og skal helst være tæt på et toilet. Det er der skabt mulighed for. Inden jeg gik i gang igen, har jeg selvfølgelig været igennem en længere proces, hvor jeg har måttet erkende, at jeg ikke længere er supermand. Nu har jeg taget hul på mit ”andet liv”, hvor familien har fået en vigtigere rolle.
Henning A. Hansen er nu projektchef i Dagrofa Forretningsudvikling, hvor han arbejder med projekter, der ligger mellem kategori og logistik.
- Lige nu arbejder vi på at reducere omkostningerne i værdikæden fra indkøb til butik. En logistikoptimering, der blandt andet skal indebære færre omkostninger og færre anløb til butikken. Det er Dagrofas opgave som bagland at sikre, at varerne kommer så billigt som muligt ud til købmanden.
Stærkere koncepter
Med sine mere end 25 år i den frie sektor har Henning A. Hansen oplevet mange forskellige konstellationer og sammenlægninger grossisterne i mellem.
- Dagrofa har flyttet sig fra at være grossist til også at være en del af detailleddet. Det blev cementeret med ændring af organisationsstrukturen i 2013. Men når jeg ser tilbage, til den gang jeg begyndte ved grossisten Hoki i 1986, var det ganske anderledes. Købmændene var frie og samlede sig i noget der mest lignede facadeklubber. Grossisterne brugte rigtig megen tid på at overtale købmændene til at skifte grossist, fortæller Henning A. Hansen.
Siden Hoki har han været indkøbsdirektør og direktør i både Edeka og Danske Købmænd og flyttede med over i SuperGros, da grossisten overtog Danske Købmænd i 2009. I en kort periode i 1992 tog han en afstikker til frugtgrossisten Interfrugt.
Som en del af den udvikling, som Henning A. Hansen har været en aktiv del af, er den frie købmand i dag i meget højere grad styret af et stærkt koncept. Den udvikling vil forsætte, mener jubilaren.
- Vi ser en tendens til, at den frie sektor ikke længere taber markedsandele. I vores nabolande har den frie sektor kæmpe succes, og det er ikke mindst skabt via et stærkt bagland. Jeg tror, at vi også i Danmark vil se en øget lokal forankring kombineret med øget kædestyring, hvor købmandens fornemmeste opgave fortsat bliver at eksekvere på alle de spændende koncepter, siger Henning A. Hansen.