Spar-”tjømann” på Bornholm: Spændende varer, tilbud og oplevelser skal trække nye kunder
Kunder er der ikke så mange af denne mandag formiddag i begyndelsen af juli, da Dansk Handelsblad er forbi den ene af Bornholms to Spar-butikker - butikken i Åkirkeby. En flok håndværkere har travlt med at installere nye køle- og frysemontre samt køleskabe, og de er indirekte grunden til, at der ingen kunder er.
- Kunderne fyldte indkøbsvognene op søndag, da der var 20 pct. rabat på kød, frosset frugt og grønt og pålæg, fordi montrerne skulle tømmes, siger købmand Egon Jensen.
Lokalt og på Facebook er han altid "tjømann", der er købmand på bornholmsk.
Nu, i begyndelsen af august, er håndværkerne færdige, og købmanden inviterer med masser af ja tak-tilbud på Facebook kunderne til genåbningsfest.
Det er nemlig ikke kun køl og frys, der er skiftet ud. Købmanden har sammen med sit team været i gang større om-spacing, som købmanden kalder det, og det har også betydet nyt inventar i form af rustikke trækasser og køl i frugt og grønt. Han har også skabt bredere gange og et mere åbent forområde med blomster.
- Vi har i alt investerer en million kroner i butikken. Blandt andet for at gøre den mere åben og indbydende. Kunderne skal opleve noget nyt, når de kommer her, så vi vil løbende ændre noget i butikken, siger købmanden i telefonen fra Bornholm.
- Den grønne investering i nyt køl og frost er nødvendig - både på grund af lovgivningen og for at passe på vores jord, og den tjener sig hurtigt ind. For ti år siden lagde vi solceller på taget, hvilket gav os en besparelse på strøm på 25 pct. De nye køle- og frostanlæg vil reducere forbruget med yderligere 20 pct. Jeg gætter på, at besparelsen betaler leasingafgiften til KFI, siger Egon Jensen.
Han henviser til, at køle- og frostmontre og skabe er leaset gennem den erhvervsdrivende fond.
Lavere dækningsbidrag
Siden 31. januar har ægteparret Charlotte og Egon Jensen været eneejere af butikken i Åkirkeby og en mindre Spar i Gudhjem. De købte den tidligere medejer Jørgen Larsens andel på 50 pct., og det har givet dem frit spil i butikken.
- Man kan ikke sige, at den ene måde at drive butik på nødvendigvis er bedre eller mere rigtig end en anden, men Jørgen og jeg havde forskellige opfattelser af, hvad der fungerer. Min filosofi er, at vi skal have mange mennesker ind i butikken og flere varer ud af butikken. Det giver måske et lavere dækningsbidrag, men på længere sigt giver det et bedre resultat. Min plan er at trække flere kunder i butikken ved hele tiden at have en flot butik, gode tilbud og nye, spændende varer, som kunderne ikke kan få andre steder her på Bornholm, siger Egon Jensen.
Han har netop taget bygningens overetage i brug. Her har han åbnet "SparLoppan", et loppemarked, hvor kunderne kan leje en stand for 100 kr. om ugen.
- Vi tager 25 pct. af omsætningen for at passe butikken, og SparLoppan har været besøgt af overraskende mange i sommer, siger Egon Jensen og tilføjer, at sommeren har været forrygende - både for butikkerne og for øen.
- Jeg har aldrig oplevet så mange turister på Bornholm, siger Egon Jensen.
Sammen med SparLoppan er også en cafe, hvor kunderne kan købe mad og drikke fra butikken og spise på stedet.
- Målet er, at det skal inspirere kunderne til bagefter at købe varerne i butikken for at tage dem med hjem, fordi de synes, at det smagte godt, siger købmanden.
En stor glasdækket terrasse uden for SparLoppan inviterer til at sidde og nyde udsigten, men den er for varm om sommeren, mener købmanden.
- Her kan man sætte sig, når det bliver køligere udenfor.
Lukket to butikker
Egon Jensen købte for 33 år siden sammen med sin far en lille købmandsbutik i Åkirkeby. Butikken havde dengang et salgsareal på 350 kvm. og en omsætning på 7 mio. kr. plus moms. I 2008 mere end fordoblede købmanden sit butiksareal ved at rykke butikken ind i de lokaler, hvor den er nu.
I mellem tiden var Jørgen Larsen kommet til som medejer, og butiksnettet bestod i en periode af fire Spar-butikker. Butikkerne i Sandvig og i Nexø eksisterer dog ikke mere.
- I Nexø lukkede tre banker og et postkontor, hvor butikken lå. Det betød, at vi mistede en stor, naturlig kundestrøm, og derfor valgte vi også at lukke. Ingen af vores butikker får lov at køre med underskud, og de har aldrig gjort det, siger Egon Jensen.
Butikken i Gudhjem, hvor omsætningen flerdobles i højsæsonen, når turisterne indtager øen, er kun lidt mere end halv så stor som Åkirkeby. Den sælger for ca. 12,5 mio. kr. plus moms.
- Vores omsætning her i Åkirkeby lå i seneste regnskabsår på 19 mio. kr. plus moms, men jeg forventer, at vi i det nye år, der startede 1. maj, vil øge salget med de 20 pct., som vi mistede, da discountbutikkerne kom til Bornholm. Lige nu ligger vores omsætningsindeks i Åkirkeby fra maj til juli sammenlignet med sidste år på 117,5, siger købmanden.
Ikke som discounterne
Han henviser til, at Lidl åbnede den første af sine to bornholmer-butikker i 2016, og Rema 1000 fulgte efter i 2017 med den første af sine to. Netto har fem butikker på øen og Fakta én.
- Spar og discountbutikkerne er to forskellige butikstyper, og vi kan mange ting, som discountbutikkerne ikke kan. Eksempelvis kører vi med ja tak-tilbud; det ser du ikke i discountsektoren. Derudover kører vi ud med varer på hele øen og Christiansø med, siger købmanden.
Han kalder med et stort grin sig selv for Bornholms Nemlig.com.
- Det har vi været i 33 år. Forskellen på os og Nemlig.com er, at det kan løbe rundt for os, når vi tager 40 kr. for en levering. Det handler om at kunne planlægge sine leveringer, så man ikke kun har én kunde på en vej, siger Egon Jensen.
Han fortæller, at 7-8 pct. af omsætningen kommer fra salg af varer, der leveres ud til kunderne.
- Nogle er private, mens andre er visiteret af kommunen, så kommunen betaler leveringen. Men vi har også fået helt nye kunder under coronaen, siger Egon Jensen.
Kunderne bestiller varerne dagen før, enten på mail eller via telefonen. Mens butikken i Gudhjem kun kører ud én dag om ugen, leverer Åkirkebys Spar på alle hverdage.
Spar Bornholm:
- ejet af Egon og Charlotte Jensen Mondrup
Spar Gudhjem:
- salgsareal: 450 kvm.
- omsætning 2019/20; 12,5 mio. kr. ekskl. moms
- antal ansatte varierer efter sæson fra tre faste om vinteren til syv i højsæson - plus timelønnede
Spar Gudhjem:
- salgsareal: 750 kvm.
- omsætning 2019/20: 19 mio. kr. ekskl. moms
- ansatte: fem faste plus købmanden samt tre-seks ungarbejdere