Pandemien giver rutsjeture i sommerlandet

Dagrofa 9. jun 2021 - 4 min læsetid
This describes the image
Købmand Thomas Hansen, Meny Søndervig Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Corona-krisen har givet en meget svingende og anderledes kundestrøm i Meny i Søndervig. Det er næsten umuligt at planlægge

Regntunge skyer hænger over klitterne i vestjyske Søndervig, og intet tyder på, at de flytter sig, inden pinsesolen skal danse.

Det er dog ikke den våde vejrudsigt, der berører købmand Thomas Hansen i Meny mest. Det gør til gengæld den usikkerhed, som corona-pandemien og de restriktioner, som den fører med sig.

- Siden corona-pandemien ramte, og Danmark blev lukket ned, har vi oplevet det som en rutsjebane med ture op og ned. Grænserne lukker og åbner, og der er mange restriktioner, der påvirker turisternes adfærd. Det har været - og er - svært at vide, hvad vi skal forvente, og hvad vi skal planlægge efter, siger Thomas Hansen.

De 100 kilometer vesterhavskyst langs Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner tiltrækker hvert år tyske turister, der i 2019 stod for ca. 6 mio. overnatninger. Kundestrømmen i Meny stiger denne fredag eftermiddag fra minut til minut, men der er ingen tyske gloser at høre.

- Vores turisttysk er ved at være noget rustent. Selv om nordtyskerne nu gerne må rejse ind i Danmark, er der kun få tyske nummerplader på bilerne på parkeringspladsen, siger Thomas Hansen.

I 2020 lukkede corona-pandemien grænsen for de tyske turister midt i marts, og først tre måneder senere kom de igen. Det skete med en særregel fra 16. juni, der betød, at man som turist måtte rejse ind i Danmark, hvis man havde booket minimum seks overnatninger.

Sommerhusene var dog ikke tomme i foråret.

- Vi havde ingen tyskere, men til gengæld rykkede danskerne ind i deres sommerhuse, fordi mange alligevel arbejdede hjemmefra, siger købmanden.

 

This describes the image

 

Svært at planlægge

Juli blev - mod forventning - endnu bedre end den plejer.

- Danskerne holdt ferie i Danmark, og efterhånden kom de tyske turister også. Det fortsatte ind i efteråret, da de tyske turister, der ikke var her i foråret, kom på efterårsferie. I uge 41 og 42 kom danskerne også på efterårsferie. Det fortsatte faktisk, ind til grænserne lukkede igen i november. Siden har det til gengæld stået stille.

Thomas Hansen vil ikke sætte tal på butikkens omsætning i 2020, men han vil gerne fortælle, at den trods corona-pandemien endte på indeks 105 sammenlignet med 2018. 2019 lå på indeks 100.

- Vi nyder som resten af branchen godt af, at danskerne under coronaen forkæler sig selv, når de køber ind. Kundestrømmen er dalet, men kurven er større. Derudover lægger danske turister flere penge i butikkerne, end tyskerne gør. Det er i forvejen dyrt for en tysk familie at leje sommerhus i Danmark, siger Thomas Hansen.

Bundlinjen er dog ikke helt fulgt med.

- Vi har i perioder haft flere på arbejde end nødvendigt, fordi vi ikke helt har vidst, hvad vi kunne vente. Selv om vores fagfolk er dygtige til at planlægge, er det nogle gange været meget svært at vide, hvor mange varer vi skal bestille.

Normalt kan Meny få et godt indtryk af, hvor mange kunder butikken skal forvente, ved at kontakte sommerhusudlejningsbureauerne.

- Men de bulletiner, vi har fået derfra, har været betydeligt mere usikre det seneste år. Samtidig er det svært at forudsige, hvordan turisterne agerer. Vi har i perioder måttet skære lidt ned på de oplæg, vi plejer at have i vores slagter-delikatesseafdeling, og mængden af datovarer har været øget med 20 pct. under corona-krisen, siger Thomas Hansen.

Han tilføjer, at butikken heldigvis har nogle lokale aftaler, der betyder, at den mad, der ikke når at blive solgt, bliver afhentet.

 

This describes the image

 

Håber på færre restriktioner

Hvordan 2021 bliver, tør han ikke spå om. År til dato ligger omsætningen over sidste år, men rejselystne udenlandske gæster har været en mangelvare.

EU-landende er netop blevet enige om et fælles EU-corona-pas, der skal træde i kraft 1. juli. Det vides dog endnu ikke præcist, hvad det kan komme til at betyde for turiststrømmen til Danmark.

- Under alle omstændigheder kommer vi også i år til at mangle de tyske turister i årets første halvdel, og vi kan ikke forvente, at de danske turister bliver ved med at rykke ud i sommerhusene. De vil til udlandet, siger Thomas Hansen.

Han håber, at politikerne vil lempe nogle af restriktionerne for turisterne, så de kan færdes mere frit.

 

This describes the image
Opdateret 9. jun 2021