Nyt KFI-initiativ skal redde udkants-købmænd

Dagrofa 19. nov 2015 -
This describes the image

Vandkants-Danmark lyder nok bedre end udkants-Danmark, men begge udtryk dækker over det samme kedelige fænomen: At få byområder er i vækst, mens resten af landet kæmper en sej kamp mod afvikling.

Købmandsfonden KFI er gået med i kampen for at hjælpe de små lokalsamfunds købmænd til at overleve under presset fra centraliseringen.

Til det formål er der bl.a. en såkaldt hvidbog på vej i KFI-regi, der måske ikke leverer selve opskriften på overlevelse - men i hvert fald bidrager med ideer til, hvad købmand og lokalsamfund kan gøre i den situation.

Hvidbogens forfattere er en borgergruppe i Bælum sydøst for Aalborg, som på kort tid fik indsamlet 2,8 mio. kr. til at bygge en spritny Spar-butik med langt flere muligheder til byens købmand.

- Vi har bedt initiativgruppen i Bælum om at lave en hvidbog, hvor de beskriver, hvad de havde succes med, og hvilke faldgruber de stødte på undervejs. Det kan give nogle ideer og inspiration til dem, der måtte være i samme situation - og det er der garanteret i mange mindre bysamfund, hvor der ligger en Spar, Min Købmand eller LetKøb, siger KFIs adm. direktør Jesper Loiborg.

- I forbindelse med lanceringen af hvidbogen - formentlig til foråret - vil vi etablere en mulighed for at ansøge om midler til forundersøgelser af lignede projekter for den slags ildsjæle. Det kan f.eks. være til markedsanalyser, siger han.

Ekstern hjælp til udvikling

En gængs vej til overlevelse for den slags butikker er etablering af mange flere funktioner i butikken end det rene dagligvaresalg som apoteksudsalg, biblioteksaflevering og mange andre.

Jesper Loiborg ser muligheder for, at KFI ”et stykke ad vejen” kan bidrage til finansieringen af lignende butiksprojekter, evt. sammen med Vækstfonden og andre kreditgivere.

Hvidbogen er kun ét eksempel på, hvordan fonden henter hjælp udefra til at udvikle og udvide sit arbejdsfelt til gavn for købmandssektoren.

To andre er et ideforum bestående af købmænd, både med og uden tilknytning til KFI, og en tænketank med vekslende besætning. Ideforum drøfter konkrete handlemuligheder og nye produkter, mens tænketanken diskuterer fondens brede sektorstøtte i lyset af overordnede trends indenfor detailhandel og samfundsudvikling.

Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk

Foto: KFI

KFIs adm. dir. Jesper Loiborg

Opdateret 10. nov 2020