Ny Spar-købmand: Det skader ikke at have en baggrund som bankmand

Dagrofa 8. jun 2020 -
This describes the image
|||||| Foto: Helle-Karin Helstrand||Souschef Thomas Damgaard er uddannet i Kvickly i Holstebro og har arbejdet i Meny i Søndervig. Han er vokset op i Tvis og nyder at være tilbage i sin barndomsby.||Foto: Helle-Karin Helstrand|Spar-købmand Niels Peter Skrædderg

I udkanten af landsbyen Tvis ved Holstebro ligger en kun godt ét år gammel Spar-butik.

Stort set lige så ny i branchen er købmanden, 49-årige René Bach-Andersen, der har en fortid i bankverdenen.

Men til trods for, at byens tidligere dagligvarebutik måtte lukke med et kæmpe underskud, går det godt i Spar.

- Lige nu ligger vi 10-15 pct. over vores budget og lige under indeks 130 på omsætning sammenlignet med maj sidste år, fortæller købmanden.

Butikken åbnede 9. marts 2019, og i budgettet ligger et omsætningsmål på 25 mio. kr. med moms.

- Det er klart, at corona-krisen har haft positiv indflydelse på vores omsætning lige nu. Flere borgere er hjemme, dels har de ikke været på arbejde, dels er en del unge hjemme fra efterskole. Jeg er sikker på, at mange har valgt at handle her, fordi de har en god fornemmelse af vores måde at tackle coronaen på, siger købmanden.

En anden faktor, der har betydning for den flotte omsætning, er den lukkede grænse.

- Vores salg af vin, øl og ikke mindst vand bærer præg af, at borgerne ikke kan handle ved grænsen. Det benytter vi os af og laver ekstra mange tilbud. Øl og vand ligger over indeks 200, sammenlignet med før corona. Vi sælger også ekstra meget vin - mest bag-in-box-vin, siger købmanden.

Dansk Handelsblad besøger ham lige før pinse, mens han venter på et helt træk med 16 europaller sodavand fra Royal Unibrew. De skal stå lige inden for døren, hvor en torveplads er skabt til den slags tilbud.

- Det svarer til et normalsalg for fem-seks uger, men jeg forventer at sælge dem som et pinsetilbud de kommende dage, siger købmanden.

Slagtervarer fra Spar-kollega

Tvis har 1300 indbyggere inden for bygrænsen plus 500 i området udenfor. Dertil kommer 800 arbejdspladser på Tvis Køkkener og møbelfabrikken Actona Company.

- En del af de ansatte køber deres frokost her. Sammen med skoleeleverne er de med til at trække gennemsnittet på indkøbskurven ned på 120 kr. - under coronakrisen har den dog ligget på 160 kr., siger René Bach-Andersen.

Som nærmeste konkurrenter er en Lidl 8 km fra Tvis, og i Holstebro ligger fem Rema 1000-butikker - den nærmeste ligger i en afstand af 6 km fra Spar.

René Bach-Andersen har boet i Tvis i 20 år, og allerede for tre år siden var han med i en gruppe, der arbejdede for at skabe grundlag for en ny dagligvarebutik. Den skulle afløse en nedslidt Min Købmand-butik på under 200 kvm.

- Jeg har altid været entreprenør og var blandt andet med, da vi fik vores lokale hal udvidet. Forbrugerne vil i dag have en dagligvarebutik, hvor de kan få langt det meste af deres hverdagsforbrug; de vil gerne handle lokalt, men de vil ikke bruge tid på at købe ind flere steder. Her kan de købe 98-99 pct. af deres forbrug, siger René Bach-Andersen.

Han har blandt andet et samarbejde med Spar på Struervej i Holstebro, hvorfra han køber et udvalg af delikatessevarer, convenience, pålæg og kødudskæringer - i alt ca. 50 varenumre.

[caption id="attachment_88526" align="aligncenter" width="684"] Spar-købmand Niels Peter Skræddergaard leverer flere gange om ugen kød, convenience, delikatessevarer og pålæg fra sin slagterafdeling i Holstebro.[/caption]

- Det er sådan noget, der er med til at holde borgerne i byen, når der skal købes ind, siger købmanden.

Han har også valgt at satse på bagerbrød i stedet for bake-off.

- Livet er for kort til dårligt brød og dårligt toiletpapir, og man skal ikke sælge noget, man ikke selv gider spise. Vi har en rigtig god aftale med Holstebros bedste bager, Bageriet Max, i Holstebro.

Sagde op i banken

I januar 2017 stoppede byens "gamle" købmand, men kort efter købte en lokal mand butikken og ansatte nogle til at drive den.

- Det gik ikke. Butikken lukkede efter to år med et samlet underskud på 1,7 mio. kr., siger René Bach-Andersen.

I mellem tiden var der kommet gang i det nye butiksprojekt. Borgerne havde indsamlet 3,5 mio. kr. og fik med et supplerende kreditforeningslån bygget en ny butik.

René Bach-Andersen besluttede sig for at sige sit job som bankmand op for at blive købmand. Han lejer sig ind i bygningerne, og købte inventar med hjælp fra et lån fra KFI Erhvervsdrivende Fond.

- Jeg kastede mig ud på dybt vand, og der er da nogle ting, jeg er blevet overrasket over. Det er ikke hvem som helst, der bare kan nedsætte sig som købmand med succes, siger han.

Inden han åbnede butikken, var han i tre måneders praktik i fire forskellige Spar-butikker - kun afbrudt at et truckkursus, som er nødvendigt, hvis man skal have en selvkørende palleskubber.

- Dagrofa foreslog mig to måneder, men jeg sagde, at jeg ikke var så klog, så jeg havde brug for tre måneder, og den læring vil jeg ikke have været foruden. Der er jo en grund til, at det tager flere år at blive uddannet som købmand. Jeg fik input, som jeg benytter mig af i dag, men jeg så også ting, gjort på en måde, som jeg ikke vil gøre det, siger købmanden.

Fokus på rabatter og tilskud

Blandt de områder, han blev overrasket over, er det vareflow, som er nødvendigt i en dagligvarebutik.

- Med den konkurrence, der er i dagligvarebranchen, er der ikke plads til at tage mere for varerne, for at dække det man ikke har styr på. Der skal hele tiden holdes øje med datoudløb, og varer, der er ved at løbe på dato, skal sættes ned i tide. Vi har en medarbejder i jobtilbud, der tjekker kolonial en gang i kvartalet og noterer alt ned, der løber i det kommende kvartal, siger købmanden.

Området er blevet styrket yderligere med en ny førstemand, 24-årige Thomas Damgaard, der er uddannet i Kvickly i Holstebro og siden har arbejdet to år i Meny i Søndervig.

[caption id="attachment_88519" align="aligncenter" width="684"] Souschef Thomas Damgaard er uddannet i Kvickly i Holstebro og har arbejdet i Meny i Søndervig. Han er vokset op i Tvis og nyder at være tilbage i sin barndomsby.[/caption]

- Han er knalddygtig, og siden han kom, har vi reduceret kassationen med 40 pct. Jeg satser på, at vi inden for et halvt år har investeret i madspildsprogrammet WhyWaste til at hjælpe os. Det kender Thomas fra Meny, siger købmanden, der i det hele taget har haft fokus på at ansætte dygtige folk.

- Det er man nødt til, når man ikke selv har erfaring i branchen. Men det er nu ingen skade til at være bankmand og være god til at huske tal. Jeg har tjent mange penge på at have styr på tallene - blandt andet ved at sikre, at vi får de aftalte rabatter og placeringstilskud, og at vi får en kreditnota, hver gang en vare ikke bliver leveret, siger købmanden.

 

[caption id="attachment_88518" align="aligncenter" width="696"] Købmand René Bach-Andersen er uddannet bankmand, men går all in i sin nye rolle som selvstændig købmand. - Mentalt er jeg i butikken i hele åbningstiden fra 6.30 til 21 hver dag - fysisk kun ca. 60-65 timer, siger han. Han er gift og har to hjemmeboende børn på 13 og 20 år.[/caption]

Spar, Tvis

V/købmand René Bach-Andersen

Salgsareal: 545 kvm.

Ansatte: Fire faste udover købmanden plus 15 på timeløn

Omsætning (budgetteret): 25 mio. kr. inkl. moms

 

Opdateret 10. nov 2020