Mor og datter fremtidssikrer 45 år gammelt supermarked med millioninvestering
Moderniseringen løber næsten op i 10 mio. kr. og har vist sig alle pengene værd for Meny i Borgergade i Silkeborg, efter at renoveringen var færdig i april i år.
Løftet var også meget tiltrængt efter mange års butiksdrift, erkender købmand Sanne Jensen, 53 år.
- Det var et spørgsmål om udvikling eller afvikling, siger Sanne.
Siden 1998 har hun drevet butikken i tæt parløb med sin mor, Lotte Jensen, der i en alder af 79 år stadigvæk arbejder i butikken alle ugens syv dage.
Og her fem måneder efter moderniseringen, ser tallene ”rigtigt pæne ud".
- Væksten er størst i vores grøntafdeling, som har fået et kæmpeløft, og ikke mindst på vores kød, som ligger på ca. indeks 130. Også delikatesse, frost, hvor vi har fået en fryser mere, og vin har haft stor fremgang. Så det er på vores profilområder, vi har fået en stor vækst. Vi var nok lidt mere en nærbutik før i tiden, fordi vi er nemme at komme til og fra. Så vi havde en stor tobaksandel før, siger Sanne Jensen.
- Og tobaksvarer er jo ikke lige dér, man tjener pengene, supplerer mor Lotte.
Hun har et særligt navn til den del af Silkeborg, lidt nord for byens centrum, hvor butikken ligger: ”Rollator-stræde” kalder hun det.
Fornyet slagterafdeling
Anledningen til moderniseringen var, at slagterafdelingen var blevet alt for stor til det nuværende behov.
[caption id="attachment_90638" align="alignnone" width="491"] I forbindelse med moderniseringen har produktionen af delikatesser fået en central plads. Tidligere var afdelingen gemt af vejen ude bag butikken. Foto: Ulrik Samsøe Figen[/caption]
Den stammede fra den tid, hvor afdelingen producerede kød til de fire-fem andre butikker i familiens købmandsdynasti i det midtjyske.
Så mange butikker drev Lottes mand og Sannes far, den driftige købmand Jens Jensen, frem til sin pludselige død i 1998 - kun 55 år gammel.
Samtidig skulle alle gamle freon-kølemøbler alligevel udskiftes med nye energivenlige møbler som følge af et nyt lovkrav. Renoveringen er dog blevet lidt mere omfattende.
Ny LED-belysning er kommet til. Samtidig er salgsarealet blevet udvidet med ca. 100 kvm.
Ikke ved en tilbygning, men ved at indrette butikken anderledes.
Flaskerummet i indgangspartiet er rykket ned i det gamle kølerum i slagterafdelingen. Samtidig er der blevet åbnet for delikatesseproduktionen, så området nu er synligt ude i butikken, mens et hjørne af lageret er blevet lagt til butikken.
- Så mange kvadratmeter har vi jo heller ikke (1100, red.), men kunderne føler, det er blevet meget større, fordi vi har fået åbnet op, siger Sanne, der også glæder sig over, at investeringen ser ud til at reducere strømforbruget med 15 pct. om året - trods en køler ekstra i butikken.
Købmandsblod i årene
Siden Sanne var syv år, har hun hjulpet til i butikken, som er fra 1974. Først med at stille varer på plads, så i legetøjsafdelingen og senere, som nybagt mor, i købmandsvirksomhedens administration.
Det var nu alligevel ikke givet, at Sanne skulle blive selvstændig købmand.
Men da mor Lotte spurgte, om Sanne ville køre familiens købmandsvirksomhed videre efter farens død, krævede det nu alligevel ikke mange overvejelser at sige ja.
- Mor var jo slet ikke gammel nok til at holde med at arbejde, og det er jo hjerteblod, det her, siger Sanne om beslutningen om at blive købmand.
Familiens købmandsvirksomhed talte før i tiden et Trica Supermarked og en Storkøb på den anden side af Borgergade.
Samtidig drev Jens Jensen også købmandsbutikker i Ry, Brædstrup og Viborg, ligesom han var med til at starte Det Franske Vinlager, hvor han en årrække også var medlem af bestyrelsen.
I dag er virksomheden for længst blevet reduceret til den ene Meny-butik i Silkeborg.
[caption id="attachment_90632" align="alignnone" width="491"] Foto: Ulrik Samsøe Figen[/caption]
Allerede helt tilbage i 1968 startede Jens og Lotte deres første lille købmandsbutik på Nylandsvej i Silkeborg.
Med flere butikker fik Lotte ansvaret for slagterafdelingen, som fungerede som grossistvirksomhed og forsynede de øvrige købmandsbutikker med fersk kød.
- Jeg blev i min slagterafdeling. Der blev jeg sendt ud af min mand, fordi de der slagtere ikke er de nemmeste. De er jo ikke købmænd. De er håndværkere. Jeg blev respekteret, men jeg var ikke slagtermester. Alligevel blev jeg spurgt til råds, og det kørte fint i mange, mange år, siger Lotte.
- Min mor går på arbejde syv dage om ugen og er vores mest stabile medarbejder. Hun passer pålæg og ost suverænt, men i det daglige er det mig, der er chefen. Men vi sparrer om alle store beslutninger. Det gjaldt også omkring moderniseringen, fortæller Sanne.
Nyt koncept
Lotte og Sanne husker kødskandalen i SuperBest, som var det i går. Den kunne med det samme mærkes i butikken.
Dernæst var butikken i to år Eurospar, et koncept som slet ikke fungerede i Silkeborg-butikken.
- Vi tjente slet ingen penge og havde to meget dårlige år. Det var forfærdeligt, og vi var megahårdt ramt på indtjeningen. Vi fik aldrig Spar ind under huden. Derfor var det heller ikke svært at gå over til det nye Meny-koncept, som Dagrofa lancerede i 2015.
- Jeg var meget begejstret for Meny-konceptet, men jeg må også indrømme, at jeg var noget bekymret, for vi var jo en af de helt små Meny-butikker. Så kunne vi løfte konceptet? Det snakkede vi om længe, og det var helt klart Meny-konceptet, der tiltalte os mest med fokus på ferskvarer, vin og især kød. Det var lidt udfordrende i starten, men konceptet er blevet mere skalérbart nu, end det var i starten, fortæller Sanne.
[caption id="attachment_90635" align="alignnone" width="491"] Foto: Ulrik Samsøe Figen[/caption]
Samtidig har Sanne og Lotte nærmest et princip om, at der ikke skal være ungarbejdere under 18 år i butikken blot for at holde lønomkostningerne nede.
- Så hellere selv løbe det stærkere. I et koncept som vores skal kunderne også kunne få en god service, når de kommer om aftenen, siger Sanne.
- Og det er heller ikke altid de sødeste kunder, der kommer sent om aftenen, siger Lotte.
- Servicen betyder mega meget. Det er derfor vi er her, siger Sanne.
[caption id="attachment_90636" align="alignnone" width="491"] Sanne og Lotte Jensen nyder allermest at være ude i butikken blandt kunder og medarbejdere. Foto: Ulrik Samsøe Figen[/caption]
Med den nye millioninvestering er det forventningen, at butikken kan holde, frem til Sanne ikke gider mere.
Men for nu fortsætter hun gerne, til hun bliver 80 år eller endnu ældre - ligesom sin mor.
Omvendt ved begge også godt, at det aldrig er til at vide, hvad der sker i morgen.
Uanset hvad, skal kunderne altid kunne mærke, at der står en selvstændig købmand bag butikken.
- Flertallet af vores kunder siger, at vi er købmænd lidt ligesom i gamle dage. Det er hyggeligt, at man kan få en sludder. Sådan skal det være, siger mor Lotte.
- Vi er nok lidt gammeldags, lyder det fra datter Sanne.
- Ja, det er vi nok, siger Lotte og bryder ud i grin.