Moderniseringer skal sikre vækst i Spar
Flere hundrede selvstændige købmænd i kæderne Min Købmand og Spar har netop været samlet til købmandsmøder for at snakke om året, der gik, og det, der snart begynder.
Kædedirektør for begge kæder gennem det seneste år, Richo Boss, kan efter møderne konkludere med ganske få ord:
- Det går godt!
Han vil dog ikke sætte helt nøjagtige tal på, hvor godt det går.
- Spar har haft nogle gode år, og har i år og året før oplevet en like-for-like-vækst, der nærmer sig 4 pct. Min Købmand ligger lige efter, og kom for alvor op i fart i midten af 2018. Vi kommer ud af 2019 med lukning af tre-fire butikker netto, og det er betydeligt færre, end vi har oplevet de seneste år, siger Richo Boss.
Når kædedirektøren siger, at det gå godt, hænger det også sammen med, at stemningen blandt købmændene er præget af fremgangen, der kommer efter år med butikslukninger i specielt Min Købmand.
- Det giver en masse energi og optimisme, når det går fremad, og det er rart for mig at kunne præsentere nogle ideer for fremtiden, som er baseret på en dialog med købmændene, siger Richo Boss.
Han har i løbet af det år, han været kædedirektør, nået at besøge alle ca. 130 Spar-butikker plus halvdelen af de ca. 160 Min Købmand-butikker.
Kraftig vækst efter modernisering
Men træerne vokser ikke ind i himlen, og der skal ske noget for at bevare momentum. Der er nemlig stor forskel på den bedste og den svageste butik i Spar-kæden.
- Jeg plejer at sige, at jeg er kædedirektør for de to kæder i branchen, der har det største potentiale. Væksten i Spar er for en stor del båret af 40-45 butikker, der er moderniseret og/eller bygget ud. Når der bliver investeret i en butik, oplever købmanden som regel en vækst på 25 til 50 pct. - nogle endnu mere, siger kædedirektøren.
En analyse, som Dagrofa har foretaget af Spar-kædens butikker, viser, at omkring 40 butikker trænger til en større overhaling.
- Langt de fleste butikker er ejet af en selvstændig købmand, og mange af dem ligger i et område, hvor det kan være svært at få banker og realkreditinstitutter til at yde lån. Men vi er i tæt dialog med KFI, der er en god samarbejdspartner, for at finde de rigtige finansieringsmuligheder for købmændene, siger Richo Boss.
Den Erhvervsdrivende Fond KFI kan både kautionere, udlåne penge eller uddele penge, såfremt fonden ser et potentiale i en butik.
- Der er allerede mange gode eksempler - også på uddelinger, siger Richo Boss.
Dagrofa ejer i øjeblikket otte af Spar-kædens butikker - blandt andet den kun tre måneder gamle flagskibsbutik på Teglholmen i København. Den danner forbillede for de kommende moderniseringer.
En ny visuel identitet
På mødet med Min Købmand præsenterede Richo Boss den nye strategi, der dels skal trække kæden ud af storebror Spars skygge, dels skal sikre vækst i kæden.
- Vi har arbejdet med strategien det seneste halve år, og vi fik rigtig god feedback fra købmændene. Den består af 22 forskellige projekter, der blandt andet skal give mere fokus på økologi, frugt og grønt og convenience. Men det handler i høj grad også om at skabe en ny visuel identitet og et nyt univers for Min Købmand a la Spars "købmand Gert", siger Richo Boss.
De seneste butiksåbninger i Min Købmand-kæden har været borgerfinansierede butikker, som en selvstændig købmand lejer sig ind i, og den model forventer Richo Boss vil danne grundlag for flere nye butikker.
Planen er at åbne ca. 15 nye butikker i 2020 - fordelt mellem de to kæder.