Meny i Nordhavn er en jubilæumsmodel
”Uden for den nu nedlagte, rødkalkede våbenfabrik Riffelsyndikatet hyggesnakker folk ved caféborde, mens de spiser kokkenes frisklavede mad fra delikatesseafdelingen i den tre år gamle Meny Nordhavnen. Solen skinner over Southampton gade, der er forvandlet til et torv.
Det er midt i maj – året er 2021.
Riffelsyndikatet blev i sin tid dømt for værnemageri, men det tænker nok de færreste på denne forårsdag.
Gæsterne kommer fra en af de omkringliggende boliger eller internationale virksomheder. Måske er de forældre på den internationale skole. Til maden drikker de et glas friskpresset juice eller et glas vin fra samme supermarked, der har spiritusbevilling.
Lige over for Meny, der ligger i den rødkalkede og fredede våbenfabrik, er metrostationen Nordhavn - og ikke langt derfra er nedgangen til S-toget.
Passagerer fra togene går ind og ud af Meny. Andre kunder kommer fra det nye p-hus eller fra områdets biograf, mens cyklister, der er kommet fra Østerbro via den nye supercykelsti, placerer deres cykler i de dertil indrettede cykelstativer, inden de går ind og fylder kurven til randen.
En del af varerne er fødevarer, som kunderne ikke kan få ret mange andre steder i byen. Hvor mange penge, de lægger i kassen, har ikke den store betydning. Det er kvalitet, dyrevelfærd og miljø, der står øverst på dagsordenen for langt de fleste af de 50.000 mennesker, der dagligt færdes i området.
Kundekurven sætter rekord i kæden.”
Ovenstående er endnu blot fiktion, men det er det scenarie, som købmand i den nye Meny i Nordhavnen, Mikael Lindegaard Kristiansen, ser for sig, når han skal beskrive fremtiden i butikken, der første gang lukkede kunderne ind på de 1450 kvm salgsareal den 10. november.
- Vores forventninger til butikken er i tre etaper: etape ét er den første tid, mens der stadig bygges en masse i området. Etape to begynder foråret 2020, når metrostationen, hvis indgang kommer til at ligge 19 meter fra vores, åbner, og ved begyndelsen til etape tre, i 2021, er p-huset lige ved siden af åbent, siger Mikael Lindegaard Kristiansen.
Køber mere end forventet
Selv om området endnu minder lidt om en byggeplads, er han dog vældig godt tilfreds med den lille uge, butikken har haft åbent.
- Vi solgte langt mere end ventet på åbningsdagene, og fortsætter kunderne med at købe, som de har gjort ugens første dage, så kommer vi til at ligge 20 pct. over forventet omsætning. Kundekurven er markant højere end forventet. Eksempelvis kan vi sælge en platte til to med fisketapas til 499 kr., men så indeholder den også både østers og en hel hummer. Kunderne tænker i dyrevelfærd, økologi, miljø og kvalitet – ikke så meget på, hvad det koster, siger købmanden og tilføjer, at det nok ikke er tilfældigt, at man en af dagene kunne tælle 23 Teslaer i det nærmeste p-hus.
Ved siden af nævnte p-hus ligger en Netto, og det er købmanden glad for.
- Hvis vi skal holde folk i bydelen, skal vi kunne tilbyde dem noget. Jeg håber, at der også åbner en bager og en slagter med tiden. Det kan området let bære sammen med supermarkedet og en discountbutik, siger han.
Uden stramme bånd
Mikael Lindegaard Kristiansen er 42 år, og med sig har han en lang karriere i dansk dagligvarehandel, hvor han blandt andet har været afdelingsleder i Føtex og varehuschef i Kvickly. I alt har han været ansat 13 år i Salling Group og otte år i Coop. Senest var han kædedirektør i Hvidt & Frit.
- Da jeg kom til Meny i Kgs. Lyngby i maj sidste år, var det på tale, at jeg skulle være med til at åbne Meny i Nordhavnen, hvor jeg som den første begyndte i september. Flere af de folk, der i dag sidder i KFI og Dagrofa, kender jeg fra Coop, og det har ligget lidt i mine kort, at jeg en dag skulle være købmand i Dagrofa, siger Mikael Lindegaard Kristiansen.
Han er ansat af koncernen, der ejer supermarkedet 100 pct. Men Mikael Lindegaard Kristiansen føler sig som selvstændig købmand, drevet af ønsket om at gøre en forskel.
- I modsætning til hvad jeg har oplevet tidligere i andre kæder, hvor koncepterne bliver strammere og strammere, er hverdagen her min egen. Meny har et koncept, som jeg skal leve op til, men ansvaret er mit, og alt er langt fra lagt fast. Det betyder også, at der ikke er den samme tryghed med faste rutiner som i de stramme koncepter, og det tiltaler mig, siger han.
Skrappe krav
Mikael Lindegaard Kristiansen har været med til at bygge supermarkedet op, og det afviger på mange måder fra kædens andre butikker.
- Nogle mener, at det er Menys flagskib, men det er ikke tilfældet. Jeg vil nærmere kalde Meny i Nordhavnen for en jubilæumsbutik. Sådan en, man kun laver én af, siger købmanden.
Han har oplevet det som en spændende, men helt anderledes udfordring at åbne en butik i en fredet bygning.
- Vi kunne ikke bare tage drejebogen frem og gøre, som man plejer, når lokalerne er skabt til Meny og inventaret. Vi har skullet gøre det modsatte og tilpasse inventaret til Meny. I frugt- og grønt må inventaret eksempelvis ikke være højere end 1,20 meter, fordi folk, der går forbi udenfor, skal kunne kigge ind, fortæller købmanden.
Afdelingen har til gengæld fået eget køkken med opvaskemaskine. Køkkenet bruges, både når der skal skæres frugt til conveniencedisken, og når de maskiner, der skærer en ananas i tern og presser juice, skal gøres rene.
- Anderledes er også vores mælkeautomat, der er den første af sin slags i et dansk supermarked. Mælken er pasteuriseret, men ellers ubehandlet. Den kommer fra køerne på en lokal gård og er selvfølgelig økologisk. Køerne kan give omkring 700 liter om dagen, og vi har måttet melde udsolgt hver dag, fortæller købmanden.
Prisen for en liter rigtig komælk er 21,95 kr. første gang, men så kan man tage flasken med næste gang og fylde den for 11,95.
Specialøl og friskbrændt kaffe
Et andet tilbud er ”Crafted by”- øl, der kommer fra Carl Jacobsens gamle bryghus, hvor der brygges 400 forskellige kombinationer af øl.
- Kunderne bestiller den kombination, han ønsker, på en tablet i butikken, hvor han også kan vælge en personlig etiket. Inden to uger kan han hente sin bestilling her, siger købmanden og tilføjer, at butikken selv bestiller øl, der passer til årstiderne.
- Da vi åbnede, havde vi en ”Meny Nordhavn-øl”. Den er udsolgt, smiler han.
Meny kan også som det første supermarked tilbyde kaffe, der er ristet i butikken.
- De mange anderledes tilbud, vi har, stiller store krav til de godkendelser, vi skulle have fra fødevaremyndighederne, inden vi kunne åbne. De betyder også, at mange medarbejdere skal uddannes i at kunne betjene maskinerne. Kafferisteren må eksempelvis ikke blive for varm, siger købmanden. Butikken er derudover gået sammen med en række samarbejdspartnere som blomsterkæden Plant, der driver sit nye koncept ”Bar Botanik”, Lagkagehuset, Beier Chokolade og De Glade Fiskemænd.
- Man skal hele tiden vurdere, om man kan finde andre fagfolk, der er bedre til deres speciale, end vi er, siger købmanden.
[gallery size="medium" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTY0Mi0xLmpwZyIsInRpdGxlIjoiX0RTQzk2NDIiLCJjYXB0aW9uIjoiRm90b3M6IEhlbnJpayBGcnlka2pcdTAwZTZyIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTY1OC5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il9EU0M5NjU4IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTY2NS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il9EU0M5NjY1IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTY3Mi0xLmpwZyIsInRpdGxlIjoiX0RTQzk2NzIiLCJjYXB0aW9uIjoiIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTcwNC5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il9EU0M5NzA0IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTc1NC5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il9EU0M5NzU0IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE4XC8xMVwvZHNjOTc1OS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il9EU0M5NzU5IiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0="]