Mega-underskud i Dagrofa
Det største selskab i den danske købmands-sektor, Dagrofa, må for andet år i træk tage et trecifret millionunderskud.
Med et tab på 318 mio. kr. før skat og minoriteter i 2014 blev det endda en smule værre end -272 mio. kr. året før.
De højrøde tal forhindrer imidlertid ikke Dagrofas koncernchef Per Thau i at give sidste års udvikling i Dagrofa gode karakterer med på vejen.
– Vi er rigtigt godt tilfredse med 2014, for vi har fået skabt fundamentet for en stærk position på markedet, siger han.
– Vores ejere har købt Dagrofa for at udvikle virksomheden på den lange bane. Resultatet i 2014 - eller 2015 og 2016 er ikke det, der er interessant for ejerne. Det er at få skabt en virksomhed, som kan vokse og som har en betydelig position på det danske marked - i 2025, 2030 eller 2035. Ser man på 2014 med de briller, så var det et rigtigt godt år, siger Per Thau.
Det er især de store omstruktureringer i koncernens danske detailbutikker, der har trukket tænder ud i 2014.
– Resultatet er præget af, at vi har truffet nogle beslutninger om at lukke nogle butikker og investere kraftigt i at opbygge Kiwi og gøre klar til at lancere Meny-kæden. Vi besluttede, at vi ville af med nogle butikker, som ikke havde fremtiden for sig. Det koster i afskrivninger på de butikker, vi lukker. Det koster noget hensat i goodwill på SuperBest og Eurospar, når vi lancerer Meny, som vi må tage på resultatet, siger Per Thau.
Han ønsker ikke at specificere nærmere, hvordan underskuddet fordeler sig på kæder og engangsposter.
Til gengæld bekræfter han, at koncernens tre "klassiske" overskuds-selskaber også tjente penge sidste år.
– Vi har lavet fornuftige resultater i både Foodservice Danmark, grønlandske Pisiffik og SuperGros. Det er jo tre solide forretningsområder, som gør det godt år for år. Og det har de også gjort i 2014, siger Thau.
Mens tabene vokser i Dagrofa, er det til gengæld lykkedes delvist at bremse års nedtur i omsætningen. Dagrofa-koncernen gik 1,5 pct. tilbage til 19,6 mia. kr. Købmandsgrossisten SuperGros gik ca. 2 pct. tilbage til 14,0 mia. kr.