Madpriser trækker inflationen op
Butikspriserne på fødevarer steg igen lidt fra april til maj - med 0,2 pct.
Det viser det seneste forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik. Dermed ligger fødevarerne nu 1,1 pct. over niveauet i maj 2014 - og desuden over den generelle inflation på 0,6 pct.
Fra april til maj har prisstigninger på sukkervarer, marmelade og chokolade samt kød ifølge Danmarks Statistik været blandt de største bidragsydere til at løfte inflationen, mens gruppen sodavand, mineralvand og juice omvendt har trukket ned.
- Prisudviklingen for forbrugerne i dagligvarebutikkerne var negativ igennem det meste af 2014, men er klart tiltagende her i 2015, bemærker Kai Lindberg, som er økonom i Lån & Spar Bank i en opdatering.
Med et prisindeks på 135,4 i maj er det dog stadig billigere at købe ind i supermarkeder og discountbutikker, end det var for godt tre år siden - før afskaffelsen af først fedtafgiften og siden sodavandsafgiften.
Afgifter og premiumvarer
I år har en stigning i en række andre afgifter - ifølge Danmarks Statistik bl.a. på netop sukkervarer, marmelade og chokolade - en andel i, at maden er blevet dyrere.
Afgifterne på en hel stribe fødevarer under chokoladeafgiftsloven, isafgiftsloven med flere fik ved årsskiftet et løft på 5,5 pct. Det gælder eksempelvis også ubehandlede mandler og nødder.
Samtidig har danskerne ifølge analysevirksomheden Nielsen det sidste par år øget forbruget af dyrere varer - på bekostning af de billigste discount-varianter.
Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand