Landsbydrømme: Bolderslev kæmper for ny købmandsbutik

Dagrofa 8. maj 2023 -
This describes the image
Frank Martensen ved den grund på Smedefod, hvor han håber byens købmandsforretning skal opføres.  Foto: Privat
  • Borgerne i sønderjysk landsby forsøger at samle tre mio. kr. til at bygge en butik, der skal rumme Min Købmand

Sønderjysk landsby med 1300 indbyggere vil indsamle tre mio. kr. for i samarbejde med Dagrofa og Min Købmand hindre at byen bliver affolket.

- Skal vi fortsat have en skole og børneinstitutioner, og skal vi fortsat opleve en tilflytning, der er med til at sikre værdien af vores ejendomme, er vi nødt til at have en købmand. Får vi ikke det, kan vi se ind i en fremtid, hvor alt går den forkerte vej. Det må ikke ske, siger Frank Martensen.

Han står i spidsen for den beboergruppe, der søger at rejse tre mio. kr., så der kan opføres en købmandsforretning.

I dag er de godt 1300 beboere i Bolderslev tvunget til at lægge deres indkøb i primært Tinglev eller Rødekro. Byens tidligere købmandsbutik lukkede for 5-6 år siden.

Da der ikke er en velegnet bygning til en købmandsbutik, har borgergruppen - i et tæt samarbejde med Dagrofa - besluttet, at der skal bygges en ny forretning på adressen Smedefod i byens udkant. Her er den nødvendige infrastruktur med tilkørselsforhold og parkeringsareal på plads.

Bygningen skal være på 600 kvm, hvoraf de 400 kvm skal være forretning og resten lager. Aabenraa Kommune har taget de første tiltag til en lokalplan for området. Det samlede projekt ventes at løbe op i 12 mio. kr.

-Vi har på nuværende tidspunkt indsamlet 1,5 mio. kr., men vi skal op på tre mio. for at kunne sætte projektet i gang. Derfor sælger vi nu anparter på fra 2500 kr. og opefter. Det sker samtidig med, at vi kontakter fonde og store virksomheder.

- Det er nu, vi skal handle. Det må ikke blive et langtidsprojekt. Vi skal nå de tre millioner inden 1. september. Gør vi ikke det, indstiller vi projektet. Jeg er dog optimist, og med Dagrofas hjælp, tror jeg på, at vi får en Min Købmand butik i løbet af 2024. Skulle det mod forventning ikke lykkes, får folk naturligvis deres penge tilbage, siger Frank Martensen.

Opdateret 8. maj 2023