Købmandspar: Vores Spar-erfaring er uvurderlig i den nye butik
Vi skal kværne en discounter!
Udsagnet kommer med et glimt i øjet fra Spar-købmand Morten Lang.
Han bliver dog hurtigt irettesat af sin hustru Lone Lang, der også er købmand: ”Nej, nej, nej. Det skal altså ikke i avisen. Morten, sidste gang du sagde det, gik der tre dage, og så lukkede hele Kiwi-kæden. Men det var dog nok ikke på grund af os,” griner hustruen.
Scenen udspiller sig faktisk i en lukket discountbutik. Nærmere betegnet den tidligere Kiwi i Haderslev-forstaden Starup, hvor købmandsparret i september åbnede deres anden Spar-butik.
- Nej, spøg til side. Selvfølgelig forventer vi ikke at kunne lukke en discountbutik, men kan vi bare tage 10-20 pct. fra dem, så er det godt, siger Morten Lang.
Han lægger ikke skjul på, at han har mange ambitioner som købmand, og tallene i parrets to butikker viser, at det ikke bare er ord.
- Vores nye butik her i Starup kommer faktisk ud med et lille overskud, selv om Lone har fået en god løn. Det er ikke så ringe at få overskud det første år. Vi holder det budget, som Dagrofa har lagt for butikken, selv om det ikke skulle gælde allerede for det første år. Vores omsætning er ikke helt, hvor den skal være endnu, men når vi nu får bake-off ind en af dagene, så kommer det, siger han.
I dag sælger butikken brød fra den eneste nærliggende bager, der er Lagkagehuset, og så er det svært at sælge Dagmartærter til Spar-priser.
- Vi vil fortsætte med at sælge det bedste fra Lagkagehuset, men det skal kombineres med bakeoff til en anden pris, siger Lone Lang.
Vil have et køkken
Hun er den dagligt ansvarlige i den nye butik, mens parret netop har ansat butikschef Mark Gramberg i den anden butik, der ligger 12 km derfra i Hoptrup. - Jeg skal dække ind, hvor der er brug for det, siger Morten Lang.
Han er ifølge parret idémageren og igangsætteren, mens Lone og Mark begge er gode personaleledere.
- Og så er både Mark og Lone rigtigt gode til at snakke med kunderne. Jeg er ikke ret god til smalltalk, erkender Morten Lang.
Butikken i Hoptrup har de to ejet i 16 år. Den har haft pænt stigende omsætning år efter år og lå i 2017 på 16,5 mio. kr. uden moms, benzin og sommerhusudlejning. Trods åbningen af både en Aldi og en Kiwi i Hoptrup i 2016 kom Spar ud af regnskabsåret på indeks 108,5 på omsætningen, og året efter lå den 102,5 til trods for at vejen var gravet op det meste af året, og at vejret ikke just trak turisterne til området.
- Vi er også kommet rigtigt godt ind i 2018, men vi skal bruge mere plads for at komme videre, siger Morten Lang.
Både han og Lone drømmer om at udvide begge butikker med et Spar Tid-køkken, hvor der kan produceres lette færdigretter. Det er det seneste nye koncepttiltag fra kæden.
- Vi har set Spar Tid-køkkenet og er helt ekstremt tændte på det. Det er med sådan et køkken, vi kan kredse lidt ekstra for kunderne, siger Morten og bliver suppleret af hustruen:
- De unge i dag er ikke gode til at lave mad, men hvis man med sådan et køkken både kan lave mad til dem og samtidig lave oplæg til en menu for at inspirere dem til selv at lave middagen, så er vi nået langt.
Stort gennemsnitskøb
Mens Spar i Hoptrup er en sæsonbutik med et blandet kundeklientel af lokale, turister og pendlere, er kundekredsen i Starup de lokale. Dem er der ca. 6000 af, og skal de handle andre steder end i Spar, er der lidt over tre km til den nærmeste konkurrent, Rema 1000 på Sejlstensgyde i Haderslev.
- Og er man først i Haderslev, er der det hele. Men vi kan se, at mange af vores kunder fylder kurven. Gennemsnitskøbet her er 40 pct. større end i Hoptrup, siger Lone Lang.
Hun sælger flere dagligvarer, der giver en god avance, end butikken i Hoptrup, hvor pendlerne i højere grad køber cigaretter og drikkevarer til turen.
- Det betyder også, at vi sætter priserne anderledes her. Er man på farten, er man mere villig til at betale lidt mere for en sodavand, end hvis man er stamkunde, som mine kunder, siger Lone Lang. Hun nyder at ”stå på egne ben” i parrets nye butik.
- Jeg har jo været i lære hos Morten, men nu har jeg ikkelængere følelsen af at være ansat under ham, siger hun.
- Det har været et kæmpe selvtillidsboost at være købmand her, og jeg finder jo ud af, at jeg godt kan selv, siger hun og får et smil fra sin mand.
Fra Kiwi til Spar
Kiwi havde droslet ned gennem længere tid og havde kun lukket to uger, inden parret åbnede igen som Spar i september.
- Vi overtog en butik, som Dagrofa havde indrettet efter Spars grundkoncept. Men med vores lokalkendskab fandt vi ret hurtigt ud af, at vi var nødt til at udvide sortimentet. Skal vi holde kunderne i byen, skal de kunne få det, de skal bruge i hverdagen, siger Morten Lang.
Butikken fik flere reoler og flere varenumre, og i øjeblikket er elektrikerne ved at gøre klar til bakeoff-ovne. Så nu er butikken ved at være på plads. Men det var ikke kun indretningen, som parret skulle til at sætte sit eget præg på. Personalet fra tidligere Kiwi- butikker fulgte med.
- Vores første tanke var, at sikke da en fantastisk flok. Det bliver dem, der skal lære os nyt, fortæller Morten Lang. Skal lære at arbejde med varerne Men der er forskel på at arbejde i en discountbutik og en selvstændig købmandsbutik. Det måtte parret erkende.
- Der er ingen tvivl om, at de medarbejdere, som Dagrofa har udvalgt, er dem, der gerne vil. Men de har skullet lære meget nyt, for det er afgørende, at de kender Spars koncept. Det har været en gave for os, at vi kommer med Spar-erfaringen fra vores anden butik, siger Lone Lang.
I en Spar-butik skal der også arbejdes mere med både varer og pris. - Hvis man brænder inde med en vare, skal man selvfølgelig overveje det i sin bestilling næste gang. Man skal også tænke over, at hvor meget man skal tjene på en vare, og hvor prisen skal ligge, hvis varen skal sælge, siger Morten Lang.
De to er enige om, at motivation, ansvar og ros er gode værktøjer i personaleledelsen.
- Men den gulerod, som man havde i Kiwi, har vi ikke. Vi kan ikke love, at en stærk indsats fører til et job som købmand. Men vores elever er ikke salgsassistentelever. Hos os hedder det købmandstrainee, og målet er, at de på sigt kan overtage en kan overtage en butik, siger Morten Lang.