KFI vil sælge sine grønlandske detailaktier

Dagrofa 15. okt 2015 -
This describes the image

Et ejerskab af en kapitalkæde i Grønland ligner ikke en soleklar opgave for en fond, der har til opgave at "styrke den frie, bæredygtige købmands position i Danmark".

Ikke desto mindre overtager den stenrige købmandsfond, KFI Erhvervsdrivende fond, fra årsskiftet en betydelig ejerandel i Grønlands største detailvirksomhed Pisiffik med 40 butikker og en omsætning tæt på en mia. kr., når Dagrofa-koncernen sælger ud for at satse udelukkende på detail i Danmark.

Men ifølge næstformand i KFIs bestyrelse, Michael Holm Johansen, forventer fonden ikke at beholde aktierne i Pisiffik længere end højst nødvendigt.

- Det er forhåbentlig kun en midlertidig løsning. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at KFI meget gerne vil afhænde sin aktiepost i Pisiffik på det rigtige tidspunkt, siger han til Dansk Handelsblad.

Michael Holm Johansen, der er KFI-repræsentant med en næstformandspost i Dagrofas bestyrelse, understreger samtidig, at forandringen er begrænset, fordi KFI allerede nu ejer en god bid af Pisiffik via sin ejerandel på 41,5 pct. i Dagrofa.

Pisiffik skal udvikles

Det er først fra årsskiftet, at KFI bliver direkte ejer i den grønlandske virksomhed, som har sine rødder i den gamle Kongelige Grønlandske Handel - eller KNI på grønlandsk.

Præcis, hvor stor ejerandelen bliver, er ifølge Michael Holm Johansen ikke afklaret helt endnu. Dagrofa-medejer NorgesGruppen skal også have sin part, og i forvejen er godt 14 pct. af Pisiffik ejet af Grønlands Selvstyre via et holdingselskab.

Efter offentliggørelsen af Dagrofas skifte til et rent detailfokus er næste step at få gjort både Foodservice Danmark og Pisiffik "salgslækre".

- Der skal selvfølgelig laves noget udviklingsarbejde omkring Pisiffik såvel som om Foodservice Danmark - og der hjælper vi selvfølgelig til, for at vi i sidste ende kan få den pris for vores aktier, som vi mener, er den rigtige, siger Michael Holm Johansen.

Han forudser ikke et hurtigt og enkelt salg i Nordatlanten.

- Grønland har jo ikke et erhvervsliv og et kapitalmarked af en størrelse som i Danmark, og derfor kan tingene være lidt vanskeligere at gennemføre, siger han.

Prisen kommer frem

Den pris, som KFI og NorgesGruppen selv skal give for Pisiffik-aktierne, kommer frem i lyset, når det bliver regnskabssæson til foråret. Men prisen er fastsat ud fra et såkaldt armslængde-princip.

- Vi har haft flere eksperter til at vurdere selskabet og er endt op med en prissætning, som afspejler, hvad vi mener, er det bedste bud. Det vil blive synligt i vores regnskabsaflæggelser i de forskellige selskaber, siger Michael Holm Johansen.

Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk

Foto: Lars Frederik Andersen

Pissifik i Grønland

Opdateret 10. nov 2020