KFI favner også de små købmænd

Dagrofa 19. nov 2015 -
This describes the image

En købmand i Min Købmand-kæden er bestemt lige så meget købmand som kollegaen i en Meny-butik - eller i en Kiwi for den sags skyld.

Det er sådan, den stenrige fond KFI ser købmændenes verden, understreger adm. direktør i KFI, Jesper Loiborg, efter at Dansk Handelsblad for en uge siden gengav fondens definition på en købmand, som den så ud på KFIs nye hjemmeside.

Definitionen, som med sine krav til butikkens areal og omsætning udelukker over 300 købmænd i Min Købmand og LetKøb, handler imidlertid kun om, hvilke butikker der - som Jesper Loiborg udtrykker det - ”rammer inden for skiven”, når det drejer sig om den form for direkte støtte til butikkerne, som KFI gør mest i.

Loiborg lægger grundigt afstand til artiklens indledende formulering om, at ”ejerne af omkring 200 butikker i Min Købmand… ikke er købmænd”.

- Det er forkert. De er fri købmænd. De er bare ikke støtteberettigede fri købmænd. Og der er en verden til forskel, siger Jesper Loiborg med eftertryk.

- Ud fra de vedtægter og rammer, vi har fra vores stiftere, er de ikke støtteberettigede. Sådan er virkeligheden, og det står vi ved. Men det første er forkert, siger han.

Stræber efter større udbredelse

For KFI, der i de senere år med ny topchef og ny bestyrelse har lagt et stort arbejde i at nå frem til en fair og gennemsigtig uddelings-praksis, er det vigtigt at fastholde en position som hele købmandssektorens solide støtte.

- Vi støtter jo faktisk alle købmænd på tværs af størrelse. Vi har f.eks. stillet en fælles regaranti for levering af varer over for en meget stor gruppe af Dagrofa-købmænd. Vi laver støtte til købmandsuddannelse, som alle kan søge. Vi har også givet 2,8 mio. kr. i støtte til initiativer indenfor fødevaresikkerhed, som også kommer alle de små købmænd til gode, og det samme gælder legater. Så vi deler på den måde rent faktisk ud til alle, siger Jesper Loiborg.

Han medgiver dog, at der er den mindste del af de midler, der tilflyder sektoren.

- Det er rigtigt, at kun 20 pct. af vores samlede uddelinger ud af en ramme på 100 mio. kr. for 2015-2016 vil gå til uddelinger på tværs af sektoren. Men vi arbejder på at skabe en større muskel til at uddele flere midler fremover, både til enkeltprojekter og til projekter på tværs af sektoren.

Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Opdateret 10. nov 2020