Flest supermarkeder går konkurs
Mens der generelt bliver længere mellem konkurserne i takt med, at krisen ebber ud, er der i år sket en overraskende stigning af antallet af konkurser blandt landets supermarkeder.
Med en enkelt supermarkeds-konkurs i juli har der nu været 10 siden årsskiftet - halvdelen af de 20 konkurser, som har ramt dagligvarebutikkerne i år.
Der er dog ikke noget, der tyder på, at de kendte supermarkedskæder er mere trængt nu, end de har været længe.
- Det har ikke været de store tilpasningers tid det sidste halve år, så det er formentlig noget af en tilfældighed, der hænger sammen med måden, tallene bliver opgjort på - hvor virksomhederne bliver registreret, siger Henrik Hyltoft, som er detaildirektør i Dansk Erhverv.
En del konkursramte virksomheder i supermarkeds-kategorien hos Danmarks Statistik har aldrig haft butikker i kæderne. Det gælder f.eks. MadMarked, der gik konkurs under stor dramatik i begyndelsen af året.
Og senest i juli er den selvstændige Låsby Brugsforening gået konkurs. Den ejer imidlertid kun de bygninger, som rummer byens Meny - der fortsat holder åbent.
Hårdt marked
20 dagligvare-konkurser i årets første syv måneder er lidt mere end i de samme perioder i både 2013 og 2014, så konkurstallene bliver ifølge Dansk Erhvervs Henrik Hyltoft alligevel et udtryk for, at det begyndende opsving har svært ved at slå igennem i dagligvarehandelen.
- Der er formentlig kommet en vis bund i økonomien og forhåbentlig også en vis vækst. Men ser vi isoleret på dagligvarer, ligger det stadig lidt tungt, og der er ikke umiddelbart udsigt til bedring. I det første halvår af 2015 har der ikke været noget at juble over overhovedet. Det viser, at det er et hårdt marked på dagligvareområdet, siger han.
Der er dog sket en bedring for de små butikker i kategorien kiosker og købmænd, som ellers har fyldt klart mest i konkurs-statistikkerne i de seneste år.
Danmarks Statistik har slet ikke registret konkurser blandt den slags butikker i hverken juni eller juli, og samlet set er det "kun" blevet til otte af den slags i årets første syv måneder - mod et årligt gennemsnit på 36 konkurser i årene efter finanskrisen.
- I forbindelse med liberaliseringen af lukkeloven var der både nogle tankstationer, der fik det rigtigt hårdt, og nogle kiosker og mindre købmænd, der blev ramt umiddelbart efter. Der skete selvfølgelig en tilpasning der, og så har markedet sandsynligvis fundet sig et leje nu. De mindre butikker har fundet deres nicher rundt omkring, vurderer Henrik Hyltoft.
Mere stabilt leje
Han mener ikke, at antallet af konkurser vil vokse igen, men ser flere lukninger forude i et marked, der er overforsynet med butikker:
- Konkurstallene viser jo kun de hårde lukninger. Parallelt med dem kan der sagtens være reelle lukninger i øvrigt, for det er de færreste, der har lyst til at slutte af på den måde.
Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk
Foto:Dansk Erhverv