Flere byer bygger butikker

Dagrofa 1. jun 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Claus Jensen

Mange små byer er på vej til at miste byens sidste dagligvarebutik, men stadig flere steder kæmper borgerne mod udviklingen og samler penge ind for at beholde en købmand i byen.

Dagrofa er i år med i et rekordstort antal projekter i Vejrup, Vils, Bælum, Øster Brønderslev, Bækmarksbro, Borbjerg og Bruunshåb. Det er små byer, der alle har været ved at miste den eneste indkøbsmulighed, og hvor borgerne derfor har taget affære.

- Det er en modreaktion på, at alt skal centraliseres. Borgerne klarer det selv, for der kommer ikke nogen og klarer det for dem, siger Dagrofas chef for butiksudvikling, Brian Videbæk.

Borgerne finansierer enten byggeriet af en ny butik eller en renovering af en eksisterende butik, eller de opretter en låneforening.

- Borgerforeningerne gør i virkeligheden det, som banker og kreditforeninger burde gøre. Hvis banker og kreditforeninger ville være med, så ville vi have fundet en ny købmand, men når en kreditforening kun vil låne 20 procent ud til at opføre en bygning, så er det svært den enkelte købmand selv at klare det, siger Brian Videbæk.

Dagrofas butiksudvikling er i øjeblikket ved at lave et idé-katalog for borgergrupper, der er klar til at gøre en indsats for at beholde en dagligvarebutik i området.

Selvstændig købmand

Tidligere har mange borgergrupper selv drevet butikker i flere byer, men i de nye modeller er det en selvstændig købmand, der har det økonomiske ansvar og driver butikken.

Dagrofa og KFI har sammen med borgergrupper finansieret byggeri af nye butiksanlæg, hvor den ny butik får højere omsætning end den gamle.

- Vi kan se at borgerne faktisk støtter op om det, når der kommer et nyt moderne butiksanlæg. Så ændrer købemønstret sig, og borgerne begynder at handle mere lokalt siger udviklingschef Brian Videbæk.

Tekst og foto: Claus Jensen
cj@dhblad.dk

Brian Videbæk fra Dagrofas butiksudvikling.

Opdateret 10. nov 2020