Danskerne har skåret mia. af madspildet
En ny rapport fra brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer anslår, at den årlige værdi af ellers gode, spiselige fødevarer, som i stedet ender i affaldsspanden, er faldet med hele 4,4 mia. kr. siden 2010.
Stifteren af græsrodsbevægelsen Stop spild af mad, Selina Juul, er begejstret - men lægger samtidig op til at flytte fokus over mod bedre madkvalitet.
- Vi er naturligvis meget stolte. Reduktion af danskernes madspild med over 25 pct. er et stort og håndgribeligt resultat af vores arbejde, mener Selina Juul.
- Når det er sagt, så er det vigtigt, at de penge, som danskerne sparer på at mindske madspildet, skal bruges på mad af bedre kvalitet. Det er desværre ikke tilfældet - danskerne vil hellere bruge penge på andet end fødevarer, siger hun.
Smider 16 kilo mindre ud
Landbrug og Fødevarer opgjorde tilbage i 2010 værdien af madspildet til 16 mia. kr., når moms og afgifter er regnet med, men det er nu blevet reduceret med 25 pct. til 11,6 mia. kr.
Det årlige madspild i husholdningerne ligger på 261.000 ton, svarende til 47 kilo per dansker - mod 63 kilo i 2010.
Selv om de præcise tal for madspildet er forbundet med en vis usikkerhed, er der ingen tvivl om, at der er sket et stort fald.
- I forhold til de tal, vi har tilgængelige, er det indiskutabelt, at der er sket et fald i forbrugernes madspild, siger Marianne Gregersen, der som forbrugerøkonom og chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer står bag den nye rapport.
Finanskrisen spiller med
Hun peger især på holdningsændringer hos forbrugerne som årsag til, at langt mindre bliver smidt ud.
- Det er især Stop spild af mad, der har været gode til at sætte madspild på landkortet og gøre opmærksom på problemet - og hvordan man kan undgå madspild, mener Marianne Gregersen.
Marianne Gregersen og Selina Juul peger begge på det generelle forbrugsfald efter finanskrisen som en betydelig medvirkende faktor.
I dag køber 5,7 mio. danskere ifølge Danmarks Statistik den samme mængde fødevarer, som 327.000 færre gjorde for 15 år siden.
I den mellemliggende forbrugsfest-periode midt i 00'erne svulmede omsætningen imidlertid voldsomt op og toppede på et niveau, hvor der blev solgt omkring 8 pct. flere madvarer end nu.