Dagrofa forbedrer driften i 2019-regnskab
Siden NorgesGruppen i 2013 købte sig ind som den største ejer af Dagrofa-koncernen har der hvert år stået et trecifret millionunderskud på bundlinjen.
Således også i regnskabet for 2019, der netop er offentliggjort.
Men underskuddet er nu betydeligt lavere. Resultatet efter skat lander i 2019 på -122 mio. kr., mens underskuddet i 2018 lå på hele 593 mio. kr.
Driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, er samtidig forbedret med 87 mio. kr. til 200 mio. kr.
Fremgangen skyldes ifølge en pressemeddelelse blandt andet, at "koncernen målrettet har arbejdet med at samle og udnytte synergier og kompetencer på tværs af tre forretningsben – Detail/Grossist/FoodService – til fordel for kunderne, hvilket i 2019 bl.a. førte til: Omkostningsreduktioner og effektiviseringer i værdikæden, gennem sammenlægning af IT, HR og løn, integration af specialistselskaber samt yderligere fælles logistik".
De seneste år underskud kan overvejende tilskrives tab relateret til, at Dagrofa Foodservice var til salg i et par år, og før det var den nu lukkede discountkæde Kiwi hovedårsagen til massive røde tal på bundlinjen.
Forskellen på bundlinjen fra 2018 til 2019 skyldes dog ikke mindst ekstraordinære nedskrivninger i 2018, svarende til på 329 mio. kr., i Foodservice Danmark - det, der i dag hedder Dagrofa Foodservice.
Topchef i Dagrofa siden august 2018 Tomas Pietrangeli er tilfreds med resultatet for 2019 og siger i pressemeddelelsen:
- Resultaterne viser, at vores koncern er på rette vej, og at strategien #StærkereSammen virker. Vores butikker og købmænds indtjening er forbedret, der har været fremgang i Dagrofa Foodservice, og vi har været bedre til at udnytte vores kompetencer på tværs. Vi er tilfredse med fremgangen, men vi er ikke i mål endnu.
Af pressemeddelelsen fremgår omsætningen ikke. Den samlede koncernomsætning lå i 2018 på 17,4 mia. kr.
Læs også Coronakrise kan udsætte overskud i Dagrofa
Coronakrisen vil præge næste år
Tomas Pietrangeli har da heller ikke lovet overskud i 2019. Han sagde ved sidste års regnskabsfremlæggelse, at 2021 var et godt bud.
Et overskud vil dog formentlig lade vente længere på sig, da det næste regnskab fra Dagrofa Foodservice formentlig vil være præget af nedlukning af spisestederne i forbindelse med coronakrisen.
Krisen præger dels omsætningen i foodservicevirksomheden, dels vil perioden formentlig også være forbundet med tab.
Om forventningerne til næste år hedder det i pressemeddelelsen, at "COVID-19 berører også Dagrofa, der oplever store forskydninger mellem Detail- og FoodService-sektoren. Det er ikke klart i hvilket omfang stigningen i Detailhandlen kan kompensere den væsentlige reduktion i FoodService-forretningen, hvor kunderne har lavt aktivitetsniveau på grund af begrænsningerne, COVID-19 har pålagt dem".
- Mens Købmændene har travlt med at opretholde forsyningerne af fødevarer til danskerne i disse vanskelige tider, oplever vores forretning i FoodService de samme svære betingelser som de cafeer, restauranter, hoteller og kantiner, vi servicerer. Takket være forbedringerne i 2019, står vi bedre rustet til at imødegå den udfordring og usikkerhed, som COVID-19 indebærer, siger Tomas Pietrangeli.