Dagrofa: Borgerne skal kunne snakke med lægen – hos købmanden

Dagrofa 21. feb 2021 -
4 min læsetid
This describes the image
Noa Jankovic har rødder i det tidligere Jugoslavien, men er født og opvokset i Danmark. Sideløbende med sit job i Dagrofa er han ved at færdiggøre et universitetsstudie i statskundskab. Foto: Dagrofa
  • Dagrofa-købmænd vil tilbyde at agere det offentliges forlængede arm i små lokalsamfund, hvor borgerne har langt til læge og borgerservice

Forestil dig, at du kan få en snak med din læge i en videokonsultation, justere din boligsikring eller forny dit pas, når du alligevel er hos den lokale købmand for at købe ind til aftensmaden.

Spørger man chefkonsulent ved Dagrofa Noa Jankovic, er det et muligt scenarie i nær fremtid.

- Den lokale købmand er allerede i dag en samfundsinstitution, og det ligger naturligt for mange købmænd at tage den venskabelige snak med kunderne. Men vores købmænd kan bidrage med mere i de lokale samfund, hvor borgerne har langt til velfærdsservice og læge, siger Noa Jankovic.

Han er 25 år og blev ansat som chefkonsulent i Dagrofa, der ejer kæderne Meny, Spar, Min Købmand og LetKøb, ved årsskiftet og skal blandt andet arbejde med borgerengagementet i de mindre byer. Han kommer fra en stilling som Public affairs-chef i Landdistrikternes Fællesråd, hvor han har arbejdet i seks år.

- Jeg sad yderst sjældent på kontoret, men besøgte de 55 kommuner og lokalsamfund, der er medlemmer - fra Lolland til Nordjylland. Derfor har jeg et godt kendskab til, hvad man mener og føler derude, siger Noa Jankovic og tilføjer, at det langt fra de samme behov, borgerne har fra sted til sted.

- Fælles for dem er, at samfundet er i fare for at dø, hvis butikken og skolen lukker med den konsekvens, at huspriserne falder, og folk flytter. Men det er vigtigt, at vi ikke kommer og trækker noget ned over hovedet på borgerne; på mine besøg har jeg opbygget et godt netværk, så jeg ved, hvem jeg skal i kontakt med, siger han.

Videokontakt med lægen

Noa Jankovic forestiller sig, at der hos købmanden kan stå en computer, som kunderne kan bruge, når de skal i kontakt med borgerservice.

- Man kan også godt forestille sig et rum, hvor borgerne har mulighed for at få en videokonsultation med sin læge. Sådan kan købmanden være det offentliges forlængede arm på samme måde, som han i dag er det for apotekerne, når borgerne kan hente receptmedicin hos købmanden, siger Noa Jankovic.

Han vil også gerne hente bogbussen tilbage til de små samfund.

- Der er i dag kun få af bibliotekernes bogbusser tilbage, men jeg kan sagtens forestille mig, at købmanden stiller plads til rådighed enten i butikken eller på parkeringspladsen, så bogbussen kan komme forbi hver eller hver anden uge, siger han.

Politisk netværk

Når det kommer til finansiering, har købmandsfonden KFI Erhvervsdrivende Fond via købmændene støttet flere lokale tiltag eller idrætsforeninger - ikke mindst under corona-pandemien. Men Noa Jankovic mener, at der også kan være penge at hente i de offentlige kasser.

- Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale om at få nærheden tilbage i stedet for centralisering, og mens regeringen var i opposition, talte man om velfærdscentre for at komme tættere på borgerne. Velfærdscentre vil nok lande i de lidt større byer, men så kan man oprette en pulje til forslag, som dem jeg nævner. Det vil måske også være nødvendigt at klæde købmændene på, hvis de skal yde en mere struktureret hjælp, når en borger eksempelvis skal have kontakt med borgerservice eller lægen, siger Noa Jankovic.

I sin tid i Landdistrikterne og i et tidligere job som politisk konsulent på Christiansborg har han opnået at opbygge et netværk blandt politikerne.

- Men skal ikke undervurdere den personlige kontakt til politikerne. Jeg vil gerne gøre mit til, at politikerne får øjnene op for, hvor meget dagligvaresektoren bidrager med i lokalsamfundene - og at købmændene er klar til at bidrage med mere, siger han.

Dagrofa er i dialog med Indenrigs- og Boligministeriet om mulighederne.

Koncernen lægger kædenavn til flere end 90 butikker, som engagerede borgere står bag i landdistrikterne.

- Jeg håber, at vi runder 100 i år. Vi får hele tiden henvendelser, selv om corona gør det er lidt mere besværligt, siger Noa Jankovic.

 

 

Opdateret 22. feb