“Byen vil langsomt dø uden en købmand”
Mens mange oplandsbyer har set den lokale dagligvarebutik lukke og slukke, er der i senere år opstået en slags kollektiv modreaktion i mange lokalsamfund.
Borgergrupper og ildsjæle går i stigende grad sammen om enten at bevare eller genrejse den lokale købmand som borgerfinansierede butikker, hvor især Dagrofa, der forventer at nå 100 borgerbutikker i år, tegner sig for en stor del. Netop sådan et projekt finder vi i Hørby, små ti kilometer vest for Sæby, i Nordjylland.
Her er en række af byens borgere og fem familier fra lokalområdet gået sammen om at genåbne byens lokale købmand, efter at Dagli’Brugsen lukkede i 2016, og en lokal købmand, der overtog butikken, også sagde stop i 2017.
[caption id="attachment_90400" align="alignnone" width="696"] Selvom titlen siger butikschef, roterer Heidi Pedersen opgavemæssigt mellem alle roller. Fra regnskab
og vagtplaner til kassetjansen. Foto: Kristoffer Veggerby[/caption]
I maj åbnede byens nye Letkøb med købmand Heidi Pedersen i spidsen. Med erfaring fra både Rema 1000 og Min Købmand i nabobyen Flauenskjold er det nu hendes opgave at skabe en levedygtig butik.
– Det er en stor, men spændende opgave. For hvis der ikke er nogen butik, falder huspriserne – og vi ved fra andre lokalsamfund, at det skaber en uheldig spiral nedad, fortæller Heidi Pedersen.
Selv kommer hun oprindeligt fra Kølby ved Nibe, men blev lokket til det vendsysselske af kærligheden. I dag bor hun i Brønden vest for Hørby med sin mand og søn på syv, som fra tid til anden hjælper mor i butikken.
– Der er flere frivillige i byen, som med mellemrum kommer og hjælper med at stille lidt varer på plads og den slags. Og det samme gør min søn. Han synes, det er sjovt, og så tjener han en skilling til sommerferien, fortæller hun.
Engang en driftig by
Til at hjælpe med den daglige drift har Heidi Pedersen en medarbejder på 29 timer, en ungarbejder og en fleksjobber 12 timer ugentligt. Det har dog ikke været billigt at genetablere butikken, og byens borgere har skudt adskillige hundredetusinde i projektet.
Foruden garantistillelsen på 150.000 kr. til Dagrofa har borgergruppen også skudt i omegnen af 300.000 kr. i varelageret. Ifølge Heidi Pedersen ligger den daglige omsætning i gennemsnit et sted mellem 8.000 og 14.000 kr. på nuværende tidspunkt.
Mens Dansk Handelsblad er på besøg i butikken, møder vi også en af de lokale ildsjæle. Mirna Kristensen er blandt de familier, som har skudt penge og frivillige timer i projektet. Hun deler i høj grad Heidi Pedersens opfattelse af butikken som kritisk for byens fortsatte overlevelse.
– Byen vil langsomt dø uden en købmand. For fire år siden lukkede halvdelen af skolen, og vi har nu kun op til 3. klasse. Mange nordmænd køber sommerhuse i byen, men det stopper også uden indkøbsmuligheder. Hvis butikken og skolen lukker, så følger børnehaven lige efter, og så har vi et problem. Borgerforeningen, idrætsforeningen, spejderne og de lokale butikker som bageren og Slikhuset. Vi er alle i samme båd, siger Mirna Kristensen.
– Da vi flyttede til byen for 41 år siden, var der 27 forretninger i byen. De er væk nu. Så det er ikke ligegyldigt, om vi har en butik eller ej.
Gode kort på hånden
På papiret har Letkøb i Hørby gode forudsætninger for at klare skærene. Foruden de godt 400 indbyggere i byen tæller kundegrundlaget også Hørby Efterskole med 130 elever, som hurtigt kan skabe omsætning på visse varegrupper.
– Nu er de desværre blevet sendt hjem på grund af corona, men der er et vist salg af chips og energidrik til den målgruppe, lyder det muntert fra Heidi Pedersen. Hun fremhæver også lokalt samarbejde med byens institutioner som en nødvendighed for butikkens fremtidige succes.
– Vi er løbende i kontakt med idrætsforeningen og børnehuset, for hvis vi kan lave noget sammen med dem eller bidrage til deres aktiviteter på en positiv måde, viser vi også byen og borgerne, at vi har en aktiv interesse i livet. Af samme grund har det også været vigtigt for Heidi at vise, at hun som ansvarlig for butikken er tilgængelig for kunderne.
– Vi har fået åbnet op til kontoret med et stort glasvindue, så vi kan hilse på kunderne, og de kan stikke hovedet ind, hvis de mangler noget, siger hun. For at holde kundernes interesse er Letkøb blevet lokalområdets pakkecentral, hvor forsendelser fra både GLS, Bring, DAO og PostNord kan afhentes. Butikken har også fået Lotto, der ligeledes skal være med til at holde de lokale i byen.