Bunkebryllup i købmandsfonden KFI
Modsat mange andre brancher har danske købmænd stadig deres historiske investeringsfond, KFI, der er både særdeles velhavende og i fuld gang med at optrappe sine engagementer i købmandssektoren.
Som erhvervsdrivende fond har KFI imidlertid snævrere rammer end de fleste virksomheder for, hvad man skal og må. Og nu har en ændret lovgivning fået KFI til at fusionere fonden med en stribe af dets datterselskaber.
- Den nye lov siger, at uddelinger kun kan finde sted fra ét sted - oppe fra den erhvervsdrivende fond. Før fandt det sted fra de forskellige datterselskaber. Skulle en købmand have tilskud til leasing, var det f.eks. fra vores leasingselskab, var det rente-tilskud, var det fra KFI Finans. Men det kan vi ikke længere. Vi kan nu alene give uddelinger oppe fra selve fonden. Derfor er vi også nødt til at skabe indtægter direkte i fonden ved at lægge alle vores aktiviteter derop, siger Jesper Loiborg, som er adm. direktør i KFI.
Uddelinger for 100 mio. kr.
Det er seks større selskaber i KFI-koncernen, der tidligere på sommeren blev lagt sammen med fonden.
- Vi fusionerer det, der hedder KFI Holding, Totalinvest, KFI Leasing, KFI Finans, ejendomsselskabet K.L.A/KFI og Himmelev Centret op i den erhvervsdrivende fond for at skabe indtægter, som kan bruges til uddelinger, siger Loiborg.
Også den fond, der hed KFU-fonden, indgår nu i KFI.
Under fonden bliver der kun et mindre antal virksomheder tilbage, hvoraf en del er sat til salg.
Ændringerne rokker ikke ved det faktum, at KFI på sit seneste årsmøde i foråret har afsat i alt 100 mio. kr. til uddelinger til fordel for købmandssektoren i 2015 og i de fire første måneder af 2016.
De 80 mio. kr. er øremærket direkte til købmænd med relationer til KFI til at bakke op om driften, mens andre 20 mio. kr. er afsat til mere generelle formål.
- Vores ageren bliver ikke ændret af det her, men det hele bliver lidt mere enkelt og tranparent, siger KFIs adm. direktør.
Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk
Arkivfoto: Henrik Frydkjær