Borgere ejer snart 100 dagligvarebutikker
-
I Ørsted på Vestfyen kæmper borgere for at overtage en lukket købmandsbutik. Snart er der 100 borgerejede dagligvarebutikker på landkortet, og potentialet er endnu større, lyder det fra Dagrofa
Over hele landet er der en stigende interesse fra lokale borgere om at holde liv i byens lille købmandsbutik. Købmandsbutikken opfattes nemlig som livsnerve og samlingssted - og er samtidig med til at tiltrække tilflyttere og holde huspriserne oppe. Pt. er der 90 borgerejede butikker på landkortet - og flere er på vej.
Det oplever man i øjeblikket i landsbyen Ørsted på Vestfyen, der har 240 indbyggere.
Her har den lokale beboerforening sat sig for at overtage byens købmandsbutik, der lukker ned med udgangen af januar. Og ideen om borgerejede butikker breder sig. Det siger Noa Jankovic, chefkonsulent hos Dagrofa, til TV2 Fyn.
- En dagligvarebutik eller købmand er jo ikke bare en købmand i en lille by. Det er meget mere end det. Det er sket, hvor man mødes, det er stedet, hvor man kan få udleveret medicin, og det er stedet, hvor man kan få udleveret pakker. Det er virkelig landsbyernes samlingssted, og det har vi set igennem de senere år at flere og flere har fået øjnene op for på en sådan måde, at de faktisk også kommer op med pungen og støtter op omkring, at der kan være en købmandsbutik, det sted, hvor de bor. Vi ser positive tendenser, og det tror vi også vil fortsætte i fremtiden, siger han til TV Fyn.
Ifølge Noa Jankovic klarer de borgerejede butikker, der er åbnet i Dagrofas kæder, sig bedre, end de markedsanalyser, man lagde fra starten. Omsætningen ligger derfor markant højere, end hvad man regnede med, fordi borgerne får ejerskab over butikken.