Alle købmænd skal kende KFI’s tilbud
Det er kun godt et par måneder, siden Terje List rykkede ind på direktørkontoret på 4. sal på Gammel Lundtoftevej i Kgs. Lyngby, hvor købmandsfonden KFI har haft domicil de seneste godt tre år.
Trods den meget korte tid i fonden, er han er ikke i tvivl om, hvad en af hans og fondens vigtigste opgaver er lige nu.
- Vi skal sikre, at der ikke er en eneste købmand i den frie sektor, som ikke får støtte eller hjælp fra KFI, fordi han eller hun ikke ved, hvilke muligheder der er i KFI, eller hvordan man får del i midlerne. Det kræver åbenhed, transparens og dialog med købmændene, siger Terje List.
Han tilføjer, at fonden netop har afholdt tre købmandsmøder med deltagelse af 150 købmænd, og at KFI netop nu er i gang med at ansætte en uddelingschef, der skal skabe synlighed og struktur i uddelingerne samt lede et uddelingsteam.
- KFI arbejder med to strenge: Den ene er vores ejendomsselskab, som fonden traditionelt har haft mest fokus på. Den del skal vi fortsat styrke, og er der spændende butiksprojekter, som vi kan se en fordel i at deltage i, skal vi det. Lige nu er KFI i gang med 11 byggeprojekter, hvoraf to er opførelse af
Vil være proaktiv
- Den anden streng i fonden er vores uddelinger, som vi vil have endnu mere fokus på i fremtiden. Vi har et betydeligt beløb, som vi mener, kan gøre en stor forskel i sektoren. Men vi skal støtte de rigtige ting, for det er klart, at vi ikke har uanede ressourcer eller midler til at finansiere hele den frie sektor, siger Terje List, der selv vil være aktiv i uddelingsteamet.
- Vi skal derfor i samarbejde med den frie sektor finde de drivere, der er afgørende for, at den frie sektor også kan klare sig godt i fremtiden. KFI skal ikke selv stå bag eksekveringen af projekterne, ligesom vi aldrig må køre en kædeledelse over. Der skal altid ligge en ansøgning fra en købmand eller en kæde. Men vi skal i fonden være proaktive i forhold til identificere indsatsområder, hvor vi tror, vores uddelinger gør størst nytte - både på kort og på lang sigt, siger Terje List.
Han tilføjer, at der også er plads til lidt skæve projekter, som måske ikke umiddelbart passer til en hel kæde.
- Nogle gange kan man godt støtte et enkeltstående projekt, som måske kan give en læring, der kan bruges, hvis det på længere sigt skal spredes ud.
Hvor meget KFI kommer til at dele ud de kommende år, vil Terje List ikke sætte tal på.
- Det beslutter bestyrelsen i maj, når vi ved, hvordan årets resultat kommer til at se ud, siger han.
Da Terje List blev ansat, sagde formand for KFI’s bestyrelse, Bo Rygaard, til Dansk Handelsblad, at KFI i 2019 kommer til at uddele mellem 150 og 200 mio. kr., og han satser på, at beløbet bliver endnu højere næste år.
- Det er en stærk udmelding, som jeg håber, vi kan leve op til, siger Terje List.
Fortsætter i samme spor
Han har overtaget direktørkontoret efter Jesper Loiborg, der blev ansat i juli 2012 til at rydde op og gøre processer og uddelinger gennemsigtige, efter direktør gennem adskillige år Marcus Choleva havde forladt fonden.
- Jeg fortsætter den rejse, som Jesper allerede havde sat i gang. Det var en yderst professionel og stærk virksomhed, jeg kom til, siger Terje List
De seneste år har fonden udviklet sig i positiv retning. I 2018 havde KFI Erhvervsdrivende Fond, som fonden rettelig hedder, en rekordomsætning på 447 mio. kr. og delte ca. 150 mio. kr. ud i den frie sektor.
KFI’s opgave er at styrke den frie sektor. Fonden kan hjælpe en købmand med lejemål, at kautionere i en bank, ligesom den kan udlåne penge til købmænd. Løbende driftsstøtte til en butik kan KFI ikke give, men uddelinger til helt konkrete formål kan godt gives til en enkelt købmand.
Klima og convenience
I dag giver KFI støtte inden for temaer energieffektivisering, klima, uddannelse af købmænd og skadedyrsbekæmpelse.
- Tidligere er uddelingerne nok mest gået til de ydre og indre rammer for købmanden, så hans butik kunne være attraktiv for kunderne. Fremover skal vi arbejde mere med nogle af de andre temaer også. Eksempelvis vil vi have mere fokus på klimaet, hvor vi i dag allerede har støttet Spar-kæden i et samarbejde med nogle kommuner i projektet ”Hold Rent”. Under samme tema har vi støttet Meny-kæden til at indføre Whywaste-programmer, der reducerer madspild i butikkerne, siger Terje List.
Han tilføjer, at KFI er på vej med et nyt tema for et udviklingsprogram, som han dog ikke vil sætte flere ord på nu.
Han vil dog gerne fortælle, at nogle af de temaer, som købmændene naturligt vil have fokus på de kommende år, er digitalisering og convenience.
- Hovedtemaerne for dagligvarehandlen i de kommende år er opfundet, så vi kan ikke komme op med et nyt tema, der ikke er set før. Men vi er på nogle områder lidt bagefter i Danmark - blandt andet i forhold til convenience, som er et af de store temaer i øjeblikket. Det er klart, at købmænd skal have en større rolle i forhold til take away, og der kunne man godt forestille sig, at vi kunne bridge, hvis der er nogle projekter, der skal hjælpes i gang. Det kan være støtte til et kædekontoret eller til en ekstern partner, siger Terje List.
Læs også: Meget andet end Matas-direktør