Tyske Fakta-butikker mister mere end 75 pct. af omsætningen under corona

Coop 26. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Per Boesen, Fakta Tyskland. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • I det meste af 2020 var grænsehandel stort set lukket land for danskerne, og det er fortsat ind i 2021

Selv om der trods corona-pandemien stadig er danskere, der kører til grænsebutikkerne syd for en dansk-grænse, har der været meget tomt i grænsebutikkerne i mange måneder af 2020 – og ind i 2021.

Det har ramt omsætningen med en stor hammer.

Restriktionerne har fået blandt andre Fleggaard og Fakta til at lukke butikker midlertidigt.

Fakta har eksempelvis valgt at holde butikken i Avantoft lukket, men de andre to har kortere åbningstider. Omsætningen i de tyske Fakta-butikker er dykket til ca. indeks 20, og corona har også ramt 2020-regnskabet, skriver Butikslederen kort før regnskabet for hele Coop-koncernen offentliggøres.

- Det er ærgerligt, at vi kommer ud med sådan et regnskab - især ovenpå et regnskab i 2019, der blev et rekordår både på top- og bundlinjen. I 2019 gik alt op i en højere enhed med flere kunder og mere indtjening pr. kunde, og kombineret med en fast omkostningsstyring lykkedes det os at præsentere et rekord-resultat. Nu er vi godt inde i 2021, og for andet år i træk gik de tre tyske Fakta-butikker glip af påskehandlen, hvor grænsebutikkernes højsæson ellers plejer at begynde, siger salgsdirektør for Fakta Tyskland, Per Boesen til Butikslederen.

Han ser frem til, at der måske snart igen kommer gang i grænsehandlen.

Fra på lørdag 1. maj kan færdigvaccinerede danskere krydse grænsen, hvis smittetallet i Tyskland tillader det.

Når danskerne igen kan grænsehandle, lover Per Boesen til gengæld ombyggede butikker med et nyt sortiment.

Også Fleggaard-koncernen er ramt af corona-restriktioner. Således oplevede koncernen, der blandt ejer 16 grænsebutikker, en omsætningsnedgang på ca. 5 pct. til 6,6 mia. kr. i det skæve regnskabsår 2019/20, der sluttede med udgangen af september og altså inkluderede lidt over et halvt år med corona-restriktioner.

Opdateret 3. maj 2021