Butikker på landet: Butiksdøden ramte Gudme og lagde byen øde

Butikker på landet 13. nov 2023 -
This describes the image
||| Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Ildsjæle og en erhvervsmand fik den lokale dagligvarebutik tilbage. Den kan nu fejre fem år som borgerbutik

Dette er anden artikel i vores nye tema: Butikker på landet. Mange dagligvarebutikker er lukket ned i de små lokalsamfund, og vi ser naturligvis på, om den udvikling vil forsætte. Ligeledes ser vi på, hvad det betyder, når lokalsamfund mister sin eneste dagligvarebutik – og ikke mindst når lokale ildsjæle står sammen og genåbner købmandsbutikken. Hvor mange lokalsamfund arbejder egentlig med borgerprojekter? Og så får butikker under Dagrofa og Coop i stigende omfang konkurrence fra nærliggende discountbutikker. Serien kører de kommende uger, så læs med på Dagligvarehandlen.dk. 

Da dagligvarebutikken lukkede sidst i maj for fem år siden, døde en del af det sociale liv i Gudme. Og derfor var der liv og glade dage med stor fest, da Min Købmand kom til byen. Den kan nu fejre fem år.

Men hvad betyder det, når et lokalsamfund mister sin dagligvarebutik? Dagligvarehandlen har bedt en lokal talsmand give sit bud på et svar.

Især for de lokale og ældre uden bil kunne det mærkes, at butiksdøden var kommet til Gudme.

Det fortæller Annika Brandt, som er medlem af tilsynsrådet for Min Købmand i Gudme, og arbejder som selvstændig fodterapeut.

Hun har boet i den lille sydøstfynske by, der for håndboldinteresserede utvivlsomt bliver associeret med håndboldklubben GOG, som står for byerne Gudme, Oure og Gudbjerg.

Købmandsduoen Karin Hansen og Charlotte Høyer Jensen blev derfor fejret som helte, da Min Købmand åbnede den 5. oktober 2018 en tidlig morgen med et festprogram for hele dagen.

Nervepirrende sommer

Forud var gået en hektisk sommer og fem måneder, som ifølge Annika Brandt var nervepirrende for det lille bysamfund:

- Den tidligere købmand var gået konkurs den 1. juni. Og med et blev der utrolig stille i byen, hvor vi var vant til, at der som regel var liv ved butikken midt på byens hovedgade. Det var jo her folk mødtes og fik en opdatering på stort og småt, siger Annika Brandt.

Hun var selv med i den borgergruppe, der tog initiativ til at få genåbnet en butik i de tomme lokaler. Det lykkedes at indsamle lige under en million kr. til at overtage lokalet. Sammen med knofedt fra en stor gruppe ildsjæle og frivillige blev lokalerne istandsat til en værdi, som hun skønner til at udgøre lige så meget som det indsamlede beløb.

Da direktør Flemming Pedersen fra Vejstrup Machine Control valgte at gå med i en redningsaktion og investererede penge, tid og finansiel ekspertise i projektet, blev der hurtigt indsamlet den nødvendige kapital via salg af anparter, borgerlån og sponsorater.

Det åbnede for et samarbejde med Dagrofa om samhandel gennem kæden Min Købmand og udvikling af sortimentet. 

Ejendommen blev moderniseret med de lokale penge og lokale frivillige kræfter, så de to nye købmand kunne leje sig ind i et rationelt butiksanlæg med nye el-installationer, leasede køle- og frysemøbler og butiksinventar (købt af Højlund Mølle) fra den nedlagte KIWI-kæde.

Professionel købmand kom til byen

- Vi har fastholdt en stor loyalitet over for butikken. Men det er også gået op og ned på grund corona og inflation. Selv kører jeg forbi seks butikker hver dag på vej hjem fra arbejde for at handle lokalt i Gudme. Men det er naturligvis en kamp for den enkelte at gøre op med sig selv, om det det kan betale sig at køre en længere tur efter tilbud, siger Annika Brandt.

Da de første to købmænd, hvor den ene var uddannet i faget som salgsassistent, fik sat butikken på skinner, lykkedes det at få en ung købmand til at fatte interesse for butikken. Siden er driften professionaliseret og butikken er blevet mere modstandsdygtig over for konjunkturskift. Men det er stadig en løbende opgave at bygge bro mellem de lokale og købmanden.

This describes the image

- Martin Pellegård (billedet) er en rigtig dygtig købmand. Og jeg tror, at det sidder i mange af os, at der vil være en katastrofe for byen, hvis butikken lukker. Sammen med skole, idrætsforeningen og slagteren er vi stadig et interessant sted at bosætte sig for nye familier, siger Annika Brandt.

Martin Pellegård, der er udlært i Spar Snøde på Langeland og har været souschef i Spar Ebberup, siger, at økonomien fortsat udvikler sig positivt, hvad der har gjort, at han er blevet selvstændig købmand i butikken.

Home: Butik er lig med bosætning

En lokal dagligvarebutik betyder meget i forhold til, hvor vi har lyst til at bo, viser en stor måling fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov.

Flest danskere har ’tæt på indkøbsmuligheder’ blandt de tre vigtigste kriterier for et kommende hjems beliggenhed ifølge et flyttebarometer fra Home.

Hele 51 pct. af danskerne vil som noget af det første kigge efter et sted at købe ind, hvis de skal finde et nyt hjem. For aldersgruppen over 60 år er det 57 pct.

- Det gør en ’købmand’ til den vigtigste flyttefaktor af alle, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Ejendomsudviklingsdirektør Brian Videbæk, Dagrofa, er enig i, at det rammer en by hårdt på huspriserne, når den lokale dagligvareforsyning ophører:

- Når et lokalsamfund mister sin dagligvarebutik, så er der mindre liv i byen. Huspriserne falder og groft sagt, så stiger ejendomsmæglernes liggetider fra lang til uendelig. 

Opdateret 13. nov 2023